Punctul de fumigatie este temperatura la care un ulei se descompune si produce fum. In acest moment, descarca produsi toxici si chiar cancerigeni. Uleiurile cele mai sigure pentru prajit sunt cele care se descompun la temperaturi mai mari de 180 - 200 de grade Celsius. Este temperatura la care se ajunge prin prajire sau prin preparare la cuptor. 230 de grade Celsius este punctul de descompunere al uleiului de palmier. Trebuie sa fim atenti ca acesta sa nu fie hidrogenat. 

Uleiul de cocos se descompune tot la peste 200 de grade Celsius. La peste 180 de grade Celsius se descompune uleiul rafinat de masline, care poate fi folosit la mancarea gatita. Si uleiul de floarea soarelui trebuie folosit tinand cont de recomandarile nutritionistilor. 

Uleiul de floarea soarelui este sensibil la temperatura de peste 180 de grade, punctul lui de fumigatie fiind mult mai scazut. Asadar acesta este ideal in salate sau in preparate la temperatura camerei.

Un sfat pretios este sa nu folositi la prajire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa. Acestea au o valoare biologica exceptionala. Insa acizii grasi cu lant lung pe care ii contin sunt extrem de sensibili la temperatura. Aceste uleiuri nu se incalzesc la peste 40 de grade Celsius.

Ulei de masline - cand si cum sa il folosesti

Uleiul de masline e laudat de toata lumea pentru efectele lui benefice asupra sanatatii, insa e de evitat cand vine vorba de prajit. Asta pentru ca are un punct de ardere (atunci cand ti se pare ca fumega tigaia) la o temperatura mult mai mica in comparatie cu alte tipuri de ulei. Punctul de ardere al uleiului de masline este situat undeva intre 185 si 210 grade Celsius. In momentul in care atinge aceasta temperatura toate proprietatile lui bune se distrug si, mai rau, pot sa apara compusi care sunt daunatori sanatatii.

Citeste mai multe despre uleiul de masline aici si urmareste emisiunea "Ce se intampla, Doctore?" de mai jos: