Bunica mea a primit primul mixer din viata ei acum vreo 10 ani, iar mama si-a cumparat abia recent un blender si un “chopper” atasat. Pentru cei din generatiile 20+, insa, spatula de silicon, blatul de granit sau robotul de bucatarie sunt un must, daca vrei sa fii cool atunci cand faci prajituri. O parte din ele sunt un moft, dar sunt si cateva esentiale nu ca sa faci neaparat prajituri mai bune, dar mai eficient si mai repede.

Si chiar daca nu iti propui sa iti deschizi cofetarie, cele 10 ustensile de mai jos iti vor fi de folos cand vrei sa pregatesti desertul.

1. Spatula de silicon – nicio alta lingura nu va face mai bine treaba in locul ei. Curata perfect peretii oricarui vas, bol metalic, oala sau recipient in care ai creme, frisca sau ciocolata topita. Ca sa fie instrumentul perfect cauta una care sa reziste si la caldura, astfel incat sa o poti folosi chiar si in oalele de pe foc.

2. Gripca/spatula/rascheta de plastic – e ideala pentru a curata peretii vasului de mixer de aluat, pentru a amesteca sau pentru a taia aluaturi, pentru a curata blatul de lucru si chiar pentru a indinde crema intre doua blaturi de tort.

3. Termometru de zahar – nu i-am inteles necesitatea pana cand am descoperit bezeaua italiana in care e nevoie de un sirop de zahar la 117C, pe care sa il amesteci cu albusurile. Daca experienta nu e suficient de mare nu vei stii doar “din ochi” cum arata un sirop la atatea grade. Termometrul te va ajuta si pentru zaharul caramel si pentru temperarea cicolatei.

4. Cantar digital – pentru ca dulciurile si cofetaria presupun multa matematica si date precise. Ingredientele trebuie sa fie masurate exact pentru ca un gram de praf de copt in plus sau in minus poate face diferenta. Poti sa pui cana gradata deoparte si sa investesti intr-un cantar care iti masoara si lichide, si solide.

5. Sucitor/ merdenea – desi e vechi de cand lumea …cofetariei, nu a disparut din dotarile esentiale. Stim ca poti gasi si solutia de urgenta – o sticla de vin goala, dar fara un sucitor adevarat nu poti intinde perfect aluatul.

6. Mixerul planetar – cred ca e dorinta secreta a oricarui cofetar amator. Sa ai acasa, pe blatul din bucatarie acea masinarie care sa bata oua, fisca sau sa faca aluat de tarta fara ca tu sa iti spetesti bratele nici macar pentru a tine mixerul, pare ideal. O astfel de jucarie costa, ce-i drept, de la 1.500 de lei in sus si isi merita in mare parte investitia.

7. Discuri de patiserie – de toate marimile si inaltimile. In ele poti coace blaturi, in ele poti monta torturi si prajituri. Daca nu te incumeti sa investesti in asa ceva, macar fa-ti un set de tavi rotunde cu pereti detasabili pornind de la diametru de 18cm pana la 30cm.

8. Pos, duiuri, sprituri – fara ele iti iei adio de la decoruri frumoase si nu numai. Cu acelasi pos se toarna bezele, macarons, biscuiti, choux-uri, piscoturi si chiar si blaturi in tava. Cumpara-ti mai multe posuri de plastic si un set de accesorii potrivite.

9. Oale cu pereti dubli – iti vei da seama cat sunt de importante abia cand se va prinde crema, laptele, frisca sau zaharul de oalele tale obisnuite.

10. Spatula dreapta si unghiulara - sunt secretul nivelarii perfecte a blaturilor in tava si ustensilele necesare atunci cand vrei sa glasezi prajituri.