Am testat placinte fierbinti si feluri consistente cu carne, dar ni s-a facut dor de o portie sanatoasa de supa. Preferatele noastre sunt supele crema pentru ca sunt consistente si nu trebuie sa alergi dupa taieti si galuste prin farfurie.

Am ales doua dintre legumele preferate ale toamnei: cartofi si conopida, din care sa facem o supa cremoasa, pentru ca pretul lor este acum mic si pentru ca le gasesti peste tot la piata. Si am ales o reteta Cooking Light pentru ca ne-a palcut si toppingul: cheddar, bacon si ceapa verde.

Ingrediente (pentru 8 portii):

Timp de gatire: 1 ora si 10 minute

  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa alba medie tocata
  • 1 lingurita cimbru tocat (sau uscat)
  • 5 catei usturoi tocati
  • 800-900g cartofi albi curatai, taiti cubulete
  • 1.2 litri supa concentrata de pui 
  • 1 lingurita sare
  • 1 frunza dafin
  • 450g conopida taiata in bucati
  • ¾ lingurita piper negru
  • 360ml lapte degresat 
  • 2-3 fire ceapa verde tocata
  • 50g smantana
  • 60g cheddar ras 
  • 4 felii bacon prajite si rupte in bucati mici

Incinge cuptorul la 220C.

Caleste ceapa, cimbrul si usturoiul cu 1 lingura de ulei incins, intr-un ceaun, timp de 5 minute, amestecand constant. Adauga cartofii si supa concentrata de pui, ½ lingurita sare, frunza de dafin si lasa totul sa dea in clocot. Acopera cu un capac, da focul mic si lasa sa fiarba timp de 35 de minute pana cand cartofii se inmoaie.Ia de pe foc si scoate frunza de dafin.

Intre timp, unge conopida cu restul de ulei, putina sare si ¼ lingurita piper si pune-o intr-o tava, pe hartie de copt. Baga la cuptor timp de 30 de minute, pana cand conopida se rumeneste. (Noi am incercat si varianta a doua: blansarea conopidei pana cand se inmoaie. Nu va avea gustul de copt, dar salveaza cel putin 20 de minute)

Pune conopida si laptele intr-un blender si mixeaza pana se face o crema. Repeta operatiunea si cu cartofii fierti cu tot cu supa, in doua transe. Nu ii pasa de tot. Mixeaza-i de cateva ori, cat sa ramana niste bucatele de cartofi intregi.

Pune conopida si cartofii inapoi in ceaun. Adauga restul de sare, piper , ½ din ceapa verde tocata si smantana. Amesteca pana cand smanata se incoporeaza.

Serveste supa fierbinte cu topping de ceapa verde, cheddar ras si bacon prajit si maruntit.

Verdict: Noi am renuntat la ceapa verde si ne-am adaugat si crutoane de paine unse cu ulei de masline si rumenite in cuptor. Daca vrei sa pregatesti varianta vegetariana, foloseste supa concentrata de legume in loc de supa de pui si renunta la topping.