Oamenii de știință spun că, la ora actuală, nu există nicio dovadă că noua afecțiune provocată de coronavirus, Covid-19, poate fi transmisă prin mâncare. 

”Nu avem nicio dovadă că mâncarea sau ambalajul alimentelor ar fi o sursă de infectare cu Covid-19”, a declarat profesorul  Benjamin Chapman, specialist în siguranța alimentară la North Carolina State University.

Există o serie de factori care sprijină ideea că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să se transmită prin mâncare, chiar și în condițiile în care virusul este prezent pe alimente sau dacă angajatul de la restaurant se îmbolnăvește.

În primul rând, sunt măsurile de siguranță implementate deja pentru a preveni transmitarea - precum spălarea frecventă a mâinilor, curățarea suprafețelor și a ustensilelor, prepararea alimentelor la temperatura corectă.c

Alt factor este biologia virusului. Nu poate supraviețui mult timp pe suprafețe - studiile preliminare arată că noul coronavirus poate rezista de la câteva ore la câteva zile pe anumite suprafețe. Spre deosebire de bacterii, virusurile nu pot crește în alimente, așa că orice virus existent în mâncare se diminuează. 

De asemenea, în teorie, tipul acest de virus nu ar supraviețui în stomac, care este un mediu foarte acid. ”Asta e vestea bună cât privește mâncarea”, a spus Chapman. 

Deși riscul de infectare cu Covid-19 prin mâncare este mic, sunt câțiva pași pe care îi poți urma pentru a nu risca nimic. 

Astfel, când este vorba de mâncare luată de supermarket:

  • este o idee bună să spălați bine fructele și legume cu apă
  • nu e nevoie să folosiți săpun, acesta este doar pentru mâini
  • dacă vă îngrijorați ambalajul, spălați-vă pe mâini după ce îl înlăturați
  • dacă vă îngrijorează mâncarea, puteți să o încălziț la 65 de grade Celsius pentru 3 minute

 

Când e vorba de mâncare comandată:

Mâncarea de la restaurante comportă un ”risc foarte, foarte scăzut”, pentru că industria alimentară a luat deja măsuri de protecție pentru a evita transmiterea 

Conform lui Chapman, este important ca ”angajații din industria alimentară să respecte protocoalele. Acești ar trebui să rămână acasă dacă prezintă simptome, chiar dacă nu au fost diagnosticați cu Covid-19”.

Foto: Shutterstock

 

 

ShARE ÎN BUCATE - Porc delicios cu alune crocante