Autoritățile din Thailanda au amânat aplicarea taxei pe sare ce ar fi trebuit să intre în vigoare în 2021, dar au în vedere aplicarea acesteia de anul viitor, cu o perioadă de grație de 1 sau 2 ani pentru a se adapta industria.

Scopul autorităților este să scadă consumul cu 20% în zece ani, ceea ce este în concordanță cu o  taxă pe zahăr din 2017, care a condus la o reducere a conținutului de zahăr din băuturile dulci.

Sarea, aliment vital

Sarea este un aliment vital, care a început să fie consumat din perioada neolitică, atunci când oamenii au început să-şi diversifice alimentaţia şi să mănânce produse vegetale.

Fără sare, organismul uman s-ar afla într-un mare dezechilibru. Funcţia primară a sării este aceea a menţinerii echilibrului de lichide în corpul uman. Lipsit de sare acest echilibru este periclitat, iar organismul se află în pericol de deshidratare. 

Toate funcţiile vitale, inclusiv impulsurile nervoase şi bătăile inimii, depind de echilibrul corect între sare şi apă şi se poate spune că organismul uman este programat genetic să aibă nevoie de sare.

Cât de dăunătoare este sarea în exces

Este cunoscut că aportul excesiv de sare dăunează sănătăţii. Diferite boli legate de consumul extrem de sare includ hipertensiune arterială, boli coronariene și diabet, care sunt răspândite în Thailanda. Totodată, consumul în exces de sare mărește pierderea calciului prin urină ceea ce, în timp, conduce la carențe și la fragilizarea oaselor, ceea ce se va traduce, odată cu înaintarea în vârstă, prin dezvoltarea osteoporozei.

Bucătăria thailandeză

Trăsătura cea mai definitorie pentru mâncarea thailandeză este reprezentată de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sărat și dulce. Toate preparatele trebuie să includă aceste patru arome. Abundența condimentelor și mirodeniilor este o caracteristică a felurilor de mâncare ale acestei țări.

Un pachet de tăiței, produs de bază acolo, conține 80% din consumul de sare recomandat de OMS pentru o zi. 10% din populație are probleme cu rinichii, din cauza consumului excesiv.

Cum putem reduce consumul de sare?

Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe lângă micșorarea cantității pe care o adăugam în mancare, este important să renuntam sau să consumăm cu moderație alimentele de tip fast-food și alimentele procesate. O cantitate mare de sare se află în mezeluri, murături, măsline, supe instant și conserve. Și pâinea din comerț conține o cantitate mare de sare.

Taxa pe sare a schimbat istoria!

Franţa, India şi China au avut de tras din pricina taxei pe sare, una dintre cele mai controversate dări din istoria omenirii. Această taxă e parţial responsabilă pentru destrămarea Imperiului Chinez şi unul dintre factorii care au declanşat Revoluţia franceză. În India, Ghandi a condus un protest împotriva impozitării puse pe sare în 1930. Şi britanicii au avut, la un moment dat, taxă pe sare.

Foto shutterstock.com