Marea majoritate a celor care sunt singuri, fie pentru ca nu sunt intr-o relatie, fie pentru ca locuiesc departe de restul familiei, obisnuiesc sa manance la restaurant, la fast-food sau sa isi comande mesele de pe internet. E mai simplu si, uneori, sparge monotonia serilor sau dupa-amiezelor petrecute in fata televizorului.

Este, insa, mult mai ieftin si mai sanatos sa iti pregatesti singur mesele acasa. Iar daca nu ai gasit inca motivatia care sa te faca sa iti pui in aplicare talentele de bucatar, noi te ajutam cu cateva idei care sa iti faca pregatirea mesei mai usoara si mai placuta.

1. Redescopera placerea de a manca acasa

Daca esti de capul tau si nimeni nu te critica pentru kilogramele in plus, pentru sticla de bere de la miezul noptii si pentru dulciurile rontaite la film, ai tentatia sa iti faci aprovizionarea numai cu produse de pe lista celor “rele”.

In primul rand, inlocuieste-le cu gustari mai sanatoase: cruditati, nuci si seminte sau cereale integrale. In al doilea rand, ai grija ca frigiderul si camara sa nu mai fie goale. Pune la pastrare legume la congelator, umple camara cu paste si orez, cumpara branzeuri bune pe care sa le ai la indemana, sosuri si mirodenii pe care sa le poti combina usor.

De altfel, ierburile aromatice si condiemntele sunt cele care nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata pentru ca vor transfroma o portie de mancare obisnuita intr-un fel special. Cand poti sa iti faci rapid o masa gustoasa nu vei mai fi tentat sa mananci in oras.

2. Invata sa adaptezi retetele pentru o singura portie

Uneori e greu sa gatesti doar pentru o singura persoana pentru ca marea parte a retetelor presupun pregatirea a 4, 6 sau chiar 8 portii. Poate iti place lasagna, dar poate nu vrei sa o mananci toata saptamana. Invata sa readaptezi retetele, astel incat sa obtii maxim doua portii.

Daca ai gatit, totusi, in cantitati mari invata sa reinventezi din el alte feluri de mancare rapide. De exemplu, din friptura de pui ramasa de aseara, poti sa faci azi un sandvis gustos cu ou, iar maine o poti incalzi langa o portie de orez cu legume.

3. Gateste cu ingredinente simple

Cu un ou nu vei da gres niciodata. In orice forma l-ai pregati poti sa il asortezi cu legume crude sau sotate. Noi iti recomandam o salata cu ou si somon, omleta cu mozzarella si salvie, oua coapte cu bacon sau oua Benedict.

Evita retetele care au ingrediente sofisticate pe caren u le folosesti prea des. Stim ca nu e usor sa faci extravagante de unul singur. Daca o reteta are, de pilda, multe feluri de ierburi aromatice, alege doar una dintre ele care este favorita ta. Alege legumele pe care le poti lua ieftin de la piata si poti face din ele mai multe feluri de mancare favorite. Din spanac, de pilda, poti face si o salata dar si un sos pentru paste. Morcovii pot fi adaugati in salate, in supe si chiar in prajituri.

4. Tehnici de gatit pe care trebuie sa le inveti

Doar pentru ca gatesti numai pentru tine nu inseamna ca nu ai voie sa primesti ce e mai bun. Invata sa jonglezi cu cele mai simple tehnici de bucatarie si vei gati rapid feluri de mancare incredibile.

  • Soteaza - e cel mai usor mod de a gati in portii mici. Intr-o tigaie buna poti sa faci o portie de friptura, sa calesti legume si sa pregatesti sosuri.
  • En papillote – e o tehnica usoara care te va scuti de orele lungi pe care trebuie sa le petreaca o friptura in cuptor. Desi suna sofisticat, tehnica presupune invelirea ingredientelor intr-o folie de aluminiu sau hartie de copt si punerea lor in cuptor unde se vor coace in suc propriu. Poti sa faci astfel, in acelasi pachet, peste cu legume, friptura cu cartofi copti sau orice alta combinatie preferata in dimensiunea unei singure portii.
  • Cumpara-ti un slow cooker! Asa nu vei mai fi nevoit sa petreci ore multe in bucatarie ca sa iti pregatesti mancarea. Pui toate ingredientele la un loc si le lasi sa se gateasca singure.
Tags: bucatar