Ingrediente:

4 cani de faina pentru aluat

1 cana de faina pentru blatul de lucru si in cazul in care mai este nevoie

Un praf de sare

1 lingura de praf de copt

2 cani de zahar

2 ml esenta de vanilie

230 grame unt fara sare, la temperatura camerei

2 oua mari, la temperatura camerei

Pentru glazura:

1 kg zahar pudra

2/3 dintr-o cana de apa

½ cana praf pentru bezea si nuga

Colorant alimentar gel

 

Metoda de preparare:

Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt si praful de sare. Intr-un bol separat, amesteca untul si zaharul cu ajutorul unui mixer, pana cand acestea obtin o consistenta uniforma si pufoasa (dureaza circa 3 minute). Adauga ouale si esenta de vanilie, reducand si viteza mixerului la cea mai scazuta. Apoi, adauga treptat si amestecul de faina, praf de copt si sare din celalalt bol si amesteca-le bine. Imparte aluatul obtinut in doua. Cu ajutorul unui sucitor, pe blatul tapetat cu faina, formeaza din fiecare jumatate cate un disc plat de aluat. Infasoara discurile obtinute in folie alimentara si lasa-le la frigider pentru cel putin o ora, pana cand devin ferme.

Apoi, scoate-le din frigider si lasa aluatul sa ajunga la temperatura camerei, astfel incat sa sa fie usor de manevrat. Pe blatul de lucru tapetat cu faina, intinde aluatul pana la o grosime de aproximativ 6 mm – 1 cm, adaugand cata faina este nevoie pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Baga-l din nou in frigider timp de circa 30 de minute, pana cand devine ferm. Apoi, taie din el prajiturile, folosind forme speciale (de brad, Mos Craciun, ren, fulg de nea etc.). Pune prajiturile pe hartie de copt. Ruleaza din nou aluatul care ti-a ramas dupa taierea cu forme si repeta procedura de mai sus, pana cand folosesti tot aluatul. Timp de aproximativ 15 minute, pune prajiturile in congelator, pentru a deveni ferme. 

Transfera-le apoi, cu tot cu hartia de copt, pe o tava pe care o dai la cuptor timp de 15 – 18 minute, la 160 grade. Roteste tava dupa 7-9 minute, pentru a permite prajiturilor sa se coaca uniform. Iti vei da seama ca sunt gata atunci cand sunt frumos rumenite pe margine. Lasa-le sa se raceasca pentru ca apoi sa le decorezi cu glazura.

 

Metoda de preparare glazura

Amesteca zaharul, apa si praful pentru bezea si nuga cu un mixer la cea mai scazuta viteza. In aproximativ 7 minute, compozitia va deveni fina, iar consistenta sa va fi similara cu a lipiciului. Daca este prea groasa, mai adauga putina apa. Adauga colorant alimentar, picatura cu picatura, pana cand obtii culoarea dorita. Poti imparti glazura in atatea culori cate ai nevoie. Daca vrei sa obtii trei culori, imparte glazura in 3 boluri si adauga pe rand colorantul dorit in fiecare. Glazura se poate folosi imediat, sau se poate pastra la frigider pana la o saptamana. Daca decizi sa o pastrezi in frigider, amestec-o bine inainte sa o folosesti. 

Tot ce ramane de facut este sa ornezi prajiturelele cu glazura, bombonele, scortisoara si orice altceva iti imaginezi tu! Pregateste-le pe o farfuriuta pentru Mosul...dar poti gusta si tu din ele, ca sigur nu se va supara pe tine! 

Si bineinteles, nu uita sa ai ghetutele curate, aranjate la usa si sa il astepti cuminte pe Mos Nicolae, care iti dorim sa fie bogat si darnic cu tine anul acesta!

O seara linistita!