Totuși, este important să îi oferi celui mic preparate care să-i asigure necesarul de vitamine și minerale, proteine, glucide și lipide.

De altfel, începând cu vârsta de 1 an, îi poți da copilului aceeași mâncare, pe care o consuma și restul familiei, având grijă, însă, să o tai în cubulețe mici. Trebuie, însă, să mai afli câteva lucruri importante despre alimentația copilului de un an.

Laptele de vacă

La vârsta de 1 an, copilul încă are nevoie cam de 500 ml lapte pe zi, așa că medicii pediatri recomandă să introduci în alimentația copilului laptele de vacă.

Din momentul în care copilul tău va începe să bea lapte de vaca, oferă-i, întotdeauna, varianta integrală și nu degresată. În plus, poți să îi introduci în dietă și alte produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza, care sunt bogate în calciu. 

O alimentație cât mai variată

Este important ca prichindelul să mănânce porții mici din fiecare grupă de alimente: pâine, cereale, legume, fructe, carne, pește și ouă.

Majoritatea copiilor vor, mereu, aceleași preparate, însă, este important să consume, zilnic, alimente din fiecare grupă. Astfel, copiii se vor obișnui cu mese variate, bogate în vitamine și minerale, necesare pentru buna lor dezvoltare.

Gustările dulci

Copiilor le plac dulciurile, așa că, îi poți oferi celui mic un desert, din când în când. Iar, în această categorie, se află și sucurile preparate de tine din fructe proaspăt stoarse și nu cele cumpărate din comerț.

Un copil de 1 an nu trebuie să consume mai mult de 150 ml de suc de fructe, fiindcă are mult zahăr, care îi scade pofta de mâncare și-i poate cauza chiar și diaree.

De asemenea, mierea poate fi introdusă în alimentația copilului care a împlinit 1 an, pentru că poate conține o bacterie la care adulții sunt imuni, dar care le poate provoca botulism micuților.

Dacă dorești să îi oferi o gustare sănătoasă celui mic, dă-i fructe, sucuri sau legume. De asemenea, poți încerca și piureurile de fructe, cu multe vitamine, dar și alte alimente bio de calitate pentru bebeluși, cum ar fi jeleurile bio, batoanele de cereale sau biscuiții cu fructe.

Porția de mâncare

Pentru copiii în vârstă de 1 an, porția de mâncare ar trebui să fie 1/3 din cea a unui adult. Dacă tu mănânci trei felii de pâine, cel mic va primi doar una. Încearcă să menții un program regulat de mese și gustări, astfel încât copilul tău să știe că alimentele sunt disponibile doar în anumite momente ale zilei.

De asemenea, copiii trebuie să fie, întotdeauna, supravegheați în timp ce mănâncă, și, dacă s-au saturat, nu trebuie forțați să mănânce mai mult.

Numărul de calorii

Un copil de 1 an are nevoie de aproximativ 900 de calorii. Atunci când sunt mici, copiii consuma aceste calorii sub forma de lapte sau sucuri de fructe, ambele variante fiind extrem de bogate în calorii. Însă, este recomandat să limitezi cantitatea acestor lichide și să le înlocuiești cu apa, pentru a le stimula apetitul.

Alimentele care trebuie evitate

La vârsta de 1 an, un copil ar trebui să aibă o alimentație cât mai variată, totuși, este important să îi urmărești reacțiile alergice, atunci când vei introduce alimente noi în meniu.

De asemenea, este important să eviți alimentele care ar putea prezenta pericole de sufocare, cum ar fi popcornul, bomboanele tari, legumele crude și fructele tari, strugurii întregi, stafidele sau fructele cu coaja lemnoasă.

Micul dejun și prânzul

Micul dejun trebuie să fie, întotdeauna, unul sănătos, așa că este recomandat să nu îi oferi copilului nimic dulce, după ce se trezește. Prima masa a zilei ar trebui să fie în jurul orei 9:30, după ce puiul a băut deja o porție de lapte dimineața devreme, la trezire.

Un mic dejun sănătos poate cuprinde fructe proaspete, iaurt, cereale integrale – ovăz sau fulgi de porumb, alături de un pahar de lapte.

În schimb, la masa de prânz, copilul poate servi o ciorbă cu carne și tăiței, o supă cremă de legume, o porție de orez cu puțină carne, sau o porție de pește, fără oase. De obicei, prânzul ar trebui stabilit în jurul orei 13:00, înainte de somnul de după-amiază.

Așadar, alimentația copiiilor este un capitol foarte important, mai ales când cei mici ajung la vârstă de 1 an. Copiii au nevoie de vitamine și minerale pentru o creștere și dezvoltare armonioasa, așa că este important să iți obișnuiești prichindelul să mănânce sănătos și să aibă un meniu cât mai variat.