Din varietatea largă de articole disponibile pe rafturile magazinelor alegem de cele mai multe ori după bunul plac, fără să ținem neapărat cont de anumite criterii.

Unii aleg un produs pentru că arată bine, alții pentru că au văzut o reclama la tv, însă sunt și unii consumatori care face selecția în funcție de ceea ce citește pe etichetă. Acest obicei este recomandat, mai ales că există detalii importante pe care producătorii fiecărui produs au obligația de a le afișa pe ambalaj, pentru a-și informa clienții.

Cum citești eticheta unui produs și ce informații găsești pe fiecare ambalaj? Găsești mai jos câteva dintre cele mai importante aspecte de luat în calcul de pe etichetele articolelor care umplu coșul tău de cumpărături:

Termenul de valabilitate

Una dintre cele mai populare informații de pe eticheta unui produs, consultată de cei mai mulți dintre consumatori, o reprezintă termenul de valabilitate.

Exista foarte puține produse despre care se spune că nu expiră niciodată, iar unul dintre ele ar fi mierea de albine. Chiar și așa, vei vedea că în supermarketuri, toate borcanele cu miere au termen de garanție.

Verifică imediat ce iei de pe raft un articol când expiră. În general, alimentele ar trebui să treacă prin acest filtru înainte de a fi cumpărate. Produsele perisabile de tipul lactatelor, care au termen mic de garanție, sunt obligatoriu de verificat.

Regula se aplică și în cazul cosmeticelor sau a altor produse care nu sunt alimentare. De exemplu, dacă îți iei un gel de dus pentru piele sensibila, verifică eticheta, vezi ce conține, asigură-te că este potrivit pentru tine și vezi ce date îți oferă producătorul cu privire la data expirării.

În general, produsele cosmetice se folosesc un anumit număr de luni de la data deschiderii tubului. Asigură-te că eticheta sau ștampila cu data nu a fost modificată. 

Ingredientele pe care produsul le conține

Printre informațiile care se regăsesc obligatoriu pe orice produs sunt și ingredientele pe care acesta le conține. Ordinea lor este descrescătoare, în funcție de cantitate.

Ingredientele în cantitate mai mare vor apărea mereu primele, iar de regula este specificat și procentul. Așadar, primul e preponderent, iar cele de la final sunt în cantitatea cea mai mică.

Inclusiv apa trebuie precizată pe lista ingredientelor, însă doar daca adaosul este mai mare de 5% din greutatea finală a produsului.

Aditivii alimentari din compoziție sau E-urile 

E-urile sunt acei aditivi alimentari permiși într-o anumită cantitate în compoziția produselor existente pe piață. Rolul E-urilor este acela de a îmbunătăți aspectul, precum și de a prelungi termenul de valabilitate. Astfel, cu cât un produs are mai mulți aditivi, cu atât este mai rezistent și expiră mai greu.

E-urile reprezintă conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, precum și îndulcitori sau potentatori de aromă. Aditivii alimentari sunt organizați în trei categorii principale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății: inofensive, suspecte și nocive. 

E-urile tolerate în alimente și considerate inofensive:

E 100 Curcumina (colorant)

E 471 Mono/digliceride ale acizilor grași (stabilizator, emulgator)

E 440 Pectine (emulsifiant)

E 414 Guma arabică (agent de îngroșare) 

E-urile suspecte:

E 633 Inozinat calciu (potentiator de aroma)

E 967 Xilitol (antiaglomerant)

E 551 Dioxid siliciu (antiaglomerant)

E 445 Esteri glicerici ai rășinilor din lemn (agent îngroșare)

E-urile periculoase, care n-ar trebui să apară în componenta produselor:

E 621 Glutamat monosodic (potențiator de aromă)

E 407 Caragenan (emulgator)

E 220 Dioxid de sulf (conservant)

E 211 Benzoat de sodiu, de potasiu (conservant)

Grăsimi, calorii și carbohidrați, la produsele alimentare

Pe etichetele produselor alimentare se regăsesc și cantitățile de grăsimi saturate, numărul de calorii, precum și cantitatea zilnică recomandată din fiecare. Producătorul este obligat să specifice toate aceste aspecte. Vei găsi cantități exprimate și calculate la suta de grame, pe eticheta fiecărui produs.

Acordă o atenție sporită etichetelor produselor, indiferent că sunt alimentare sau nealimentare. Fiecare îți poate oferi informații prețioase despre conținut, termenul de valabilitate sau doza zilnica recomandată de calorii, grăsimi și zaharuri în mâncare, precum și aditivi și alte chimicale, în cosmetice sau detergenți.