Alături de mâncărurile fine, acestea sunt două elemente definitorii pentru un festin desăvârșit. Totuși, pentru unii dintre noi nu este prea clară diferența dintre aperitive și digestive. Ce rol au ele, cum se consumă și ce le face speciale, aflăm în cele ce urmează.

Aperitivele - întotdeauna înainte de masă

Ideea modernă de-a bea cu 30-60 de minute înainte de masă un pahar de alcool, pentru a stimula apetitul, este una europeană. Dar se pare că aperitivele existau și în vremea Egiptului Antic, iar obiceiul de-a le consuma s-a consacrat prin secolul 16, cand au apărut și băuturile cu uz medicinal.

Aperitivele, a căror denumire vine din cuvântul latin “aperire” (deschide), se asociază de regulă cu fructe, brânză, diferite antreuri sau cu alune, fistic, crackers sau măsline.

În general se asociază cu vinuri slab alcoolizate, demidulci sau seci, martini, sherry demisec sau sec, chiar și cu gin tonic, șampanie sau vermut. Băuturile aperitive nu trebuie să aibă în mod normal o tărie mai mare de 20-25%, iar timpul de servire nu trebuie să depășească 15-20 de minute.

Digestivele - mereu la finalul mesei

Se mai numesc “amaro” din cauza gustului pregnant amărui și au o concentrație de alcool mai mare decât aperitivele. Se consumă în general după desert, și ajută la o digestie mai bună după o masa îmbelșugată, datorită gustului care stimulează secreția de salivă și suc gastric.

Băuturile digestive se consumă în general la temperatura camerei, fără gheață, în cantități moderate, de maximum 60 ml. Nu sunt recomandate celor aflați la dietă, deoarece conțin o cantitate mare de glucide. Deși, după o masă copioasă, încununată cu desert și stropită cu alcool, nu prea mai contează...

Unele dintre cele mai eficiente digestive sunt cele din plante, dar se pot consuma și diferite soiuri de vin licoros, coniac sau brandy, bitter, limoncello sau grappa, diverse lichioruri și chiar cocktailuri sau băuturi tradiționale - palincă, vișinată etc. Pentru un plus de savoare și pentru a impresiona mesenii, experții în alcool propun o combinație de digestive cu ceaiuri sau cafea.

Principalele diferențe dintre aperitive și digestive

- așa cum le spune și numele, aperitivele sunt potrivite pentru a „deschide” masa și a stimula apetitul, iar digestivele o încheie și favorizează digestia;

- aperitivele sunt mai degrabă amare și seci, digestivele au o aromă mai puternică și relaxantă;

- aperitivele au un conținut scăzut de zahăr spre deloc, pe când digestivele pot ține chiar locul desertului;

- aperitivele au concentrație redusă de alcool, iar digestivele sunt mai tari;

- aperitivele sunt de culoare albă sau transparentă, digestivele au o culoare închisă;

- aperitivele se produc în general prin fermentare, iar digestivele prin distilare;

- aperitivele clasice sunt reprezentate de vermut sec, gin, martini, vin spumant sau vin alb sec;

- digestivele sunt din categoria brandy, bourbon, coniac, sherry sau lichior.

În funcție de fiecare zonă a lumii, obiceiul de-a consuma cele două categorii de băuturi și sortimentele alese diferă. Francezii preferă ca aperitiv pastis-ul, șampania sau Calvados, iar ca digestiv Cognac ori Armagnac.

În Italia se preferă Martini, Aperol Spritz și Campari cu sifon la începutul mesei și grappa, limoncello sau nocino pe post de digestiv. Grecii consumă ouzo și rachiu după masă, în timp ce în Germania se folosesc cele mai aromate digestive: Underberg și Jägermeister.

Pentru americani, în schimb, digestivele sunt ca și inexistente, pentru că mesele elaborate, cu multe feluri de mâncare, aproape lipsesc din cultura lor gastronomică.

Așadar, pentru o experiență culinară de neuitat, aperitivele și digestivele sunt “accesorii” care nu trebuie să lipsească. Ele nu doar că vor ajuta invitații să se simtă mai bine și le vor da ocazia să socializeze, dar vor înnobila și preparatele pe care le puneți pe masă. Totuși, rețineți că ambele sortimente trebuie consumate în cantități mici, pentru a nu strica o seară perfectă.