De unde provine cultura ceaiului?

Continentul asiatic are înrădăcinată o întreagă cultură a ceaiului, rămasă moștenire de peste 5000 de ani, însă țara de origine a ceaiului este încă incertă. Istoria oscilează între China, India și Vietnam, însă indiferent de proveniența cu exactitate a acestuia, continentul asiatic este îndreptățit să fie considerat spațiul în care acesta a căpătat o însemnătate aparte. În China există și o zicală străveche în care se menționează cele șapte necesități ale omului pentru a începe ziua: „lemne de foc, orez, ulei, sare, soia, oțet și ceai”, ceea ce sprijină importanța ceaiului în cultura chineză, adus la rang de ceremonie de generații întregi și momentan, de mai bine de un miliard și jumătate de adepți.

Inventatorul ceaiului se pare că a fost chiar unul dintre cei trei părinți fondatori ai culturii chineze, care a trăit acum peste 4500 de ani, însă nu se știe dacă este un mit sau reprezintă realitatea acelor vremuri. Povestea spune că într-o zi în care suveranul călătorea cu armata sa,o frunză sălbatică a căzut în apa pe care acesta o fierbea. Acesta a considerat că lichidul rezultat din fierberea plantelor are proprietăți miraculoase, simțindu-se mai energic, revigorat și puternic. Mai târziu, în anul 1000 î. Hr., în timpul Dinastiei Zhou, ceaiul a început să fie utilizat la scară largă și apar primele mențiuni verificabile în acest sens. De atunci, ceremonia ceaiului a devenit un aspect atât de important în viața chinezilor, încât s-a perpetuat până în prezent și a devenit chiar o monedă de schimb și un bun comercial valoros. 

Chinezii obișnuiesc să cumpere drept suvenir ceaiuri locale de o varietate deosebită, pentru a le dărui celor la întoarcerea din vacanță, putând fi asociat cu magnetul pe care noi, europenii, obișnuim să îl aducem prietenilor noștri din concediile noastre. Dacă aveți ocazia să vizitați China, încercați să vizitați cea mai apropiată plantație de locul în care vă cazați, pentru a avea parte de o experiență de neuitat și desigur, pentru a vă conecta la realitatea celor care depun efortul pentru a îngriji și colecta culturile de ceai de care și noi ne bucurăm.

De altfel, China este cel mai mare exportator de ceai din lume, în anul 2018 exportând ceai în valoare de 1.8 miliarde de dolari. În ceea ce privește producția de ceai, cel mai popular este ceaiul verde, deloc fermentat, urmat de ceaiul post-fermentat Pu-Erh, și de ceaiul semi-fermentat Oolong. Țări care importă cantități mari de ceai din China sunt Vietnam și Maroc, iar țările care importă cel mai mult ceai din lum sunt Pakistan, USA și Rusia.

Care sunt beneficiile consumului regulat de ceai?

Fiind cea mai consumată băutură din lume după apă, se pare că ceaiul aduce un plus de beneficii organismului uman, fiind bogat în:

Antioxidanți

Vitamine (C, B1, B6, acid folic)

Minerale (magneziu, potasiu, fluor)

Lipide

Amino-acizi

Proteine

Cafeină într-o concentrație mai mică decât cafeaua, fiind și mult mai sănătoasă dacă este absorbită din plantele de ceai.

În plus, consumul de ceai previne apariția atacurilor cerebrale, bolilor cronice de inimă, cancerului, diabetului, reglează secreția hormonală, reduce durerile fizice, de cap, de stomac, durerile musculare, ajută vindecarea în răceli, dar are și proprietăți de relaxare, calmare și atenuare a insomniilor ori stărilor de nervozitate. Tocmai pentru toate aceste proprietăți și beneficii vindecătoare, ceaiul este medicamentul natural aflat la îndemâna tuturor, iar un ritual zilnic de ceai îți poate transforma organismul în scurt timp. 

Chiar dacă viața de astăzi este pe fugă și pare că timpul trece pe lângă noi, agață clipele pe care le poți ține pe loc pentru tine și familia ta și organizează o ceremonie a ceaiului care să vă unească și de care să vă bucurați împreună. Efectele benefice sunt și de ordin terapeutic și pot aduce mari schimbări în rutina noastră de zi cu zi, chiar dacă poate acest obicei ni se pare îndepărtat culturii noastre. Dacă îți mai amintești de ceaiul de tei sau de sunătoare al bunicii, dar și de calmitatea acelor vremuri, de ce să nu revii la acest obicei? Niciodată nu este prea târziu pentru a adopta o astfel de rutină pentru tine.

Cele mai cunoscute ceaiuri și plante pentru ceai cu proprietăți curative

Mentă

Mușețel

Echinaceea

Eucalipt

Afine

Levănțică

Sunătoare

Gălbenele

Tei

Ceai verde

Ceai Matcha

Ceai negru

Ceai oolong

Masala Chai

Măceșe

Roiniță

Salvie

Păpădie

Ghimbir

Valeriană

Sperăm ca scurta istorie a ceaiului să-ți fi trezit dorința de a te răsfăța mai mult și de a te bucura mai mult de timpul tău cu tine, cu familia și chiar de ceaiul de dinainte de somn. Iar dacă nu ți-ai făcut stoc de plante vara și toamna aceasta pentru iarna care urmează, abonează-te la broșurile online de pe Catalomat.ro din secțiunea Supermarketuri și fii cu ochii pe reducerile disponibile. În Lidl catalog poți consulta întotdeauna cele mai mici prețuri pentru oferte de ceaiuri și cu siguranță că oferta variată de la raft te va cuceri. Pe lângă oferta de ceaiuri din gama Cămara Noastră, la Lidl oferta este pregătită pentru toate buzunarele, toate gusturile și preferințele. Tu ți-ai făcut stocul de ceaiuri pentru iarnă?