Sunt fan pizza. Sunt fan al cascavalului topit la cuptor care se intinde lenes cand iei felia de pe farfurie. Sunt fan al mirosului de busuioc si al prosciutto-ului devenit crocant la cuptor. Sunt atat de fan incat m-am incapatanat sa invat sa fac acasa pizza si sa nu mai depind de zonele de livrare ale pizzeriilor, de toppingurile trase la indigo sau de obligatia de comanda o pizza intreaga cand eu poftesc doar o felie.

Nu stiu sa invart aluatul in aer pe deget, asa cum face un pizzaiolo priceput. Dar stiu ca pentru o pizza buna nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ca timpul in care lasi aluatul sa se odihneasca e vital si ca un cuptor electric bun poate tine locul clasicului cuptor cu lemne.

Un blat pufos si rumen

Faina, sare, drojdie si apa. E reteta de baza pentru un aluatul de paine, dar se potriveste si la pizza de minune. Plusurile pe care i le adaugi sunt o lingurita de zahar (pentru a fi rumena cand o scoti din cuptor) si uleiul de masline (pentru aroma italiana si pentru a o framanta mai usor).

Am constatat ca o cantitate mai mare de drojdie decat prevede reteta si un timp mai mare de dospire rezulta intr-un aluat pufos de un deget grosime.

Framantarea ca la carte are aceeasi importanta ca in cazul painii. Se face cu rabdare si precizie, cel putin 10 minute pana cand vei avea un aluat neted si elastic. Va atinge perfectiunea la dospit.

La pastrare pentru poftele urmatoare

Daca vrei sa faci pizza imediat, lasi aluatul acoperit, timp de 45 de minute , intr-un loc caldut, sa isi dubleze volumul si intre timp iti pregatesti toppingurile si incingi cuptorul.

Daca vrei sa faci pizza a doua zi, pui aluatul la frigider intr-un recipient suficient de mare incat sa permita cresterea, acoperit cu folie alimentara. Peste noapte aluatul se va dospi la rece si tot ce trebuie sa faci este sa il scoti din frigider cu 15 minute inainte sa il intinzi in tava.

Daca vrei sa pastrezi mai multe zile aluatul, imparte-l in mai multe bucati, presara faina din belsug deasupra lor si pune-le invelite in folie alimentara in congelator. Se pastreaza bine pana la o luna. Le poti scoate cu o seara inainte in frigider sau le dezgheti rapid in mai putin de doua ore la temperatura camerei.

Creativitate fara limite

Ceea ce imi place la nebunie la pizza de acasa este ca te poti juca. Cu toppingurile, aromele, culorile. Nimic nu mai e batut in cuie si nu mai trebuie sa alegi neaparat pizza cu pui, ceapa si masline. Poti face orice iti trece prin cap: ceapa sotata, frunze de salvie si parmesan; Pesto, seminte de pin si parmesan; Gorgonzola si rosii uscate la soare; usturoi, masline, capere, ansoa si rosii proaspete; prosciutto, ciuperci si mozzarella. Nicio combinatie nu e interzisa.

La cuptor

Putine retete cer temperaturi sub 200C. Cele mai multe au nevoie intre 10 si 20 de minute la 220C.

Poti coace pizza intr-o tava rotunda sau in tava mare de la cuptor. Sau, cum m-a invatat Jamie Oliver, pe o placa de granit sau pe o folie de aluminiu direct pe gratarul cuptorului pozitionat in partea de jos.

Reteta de pizza cu patru tipuri de branza (quatro formaggi)


Ingrediente (pentru o pizza cu diamentrul 28-30cm):

  • 200g faina alba
  • 100ml apa calduta
  • ¼ dintr-un cub de drojdie de 24g (daca vrei o pizza mai pufoasa pune aproape jumatate)
  • 2 linguri ulei masline
  • ½ lingurita zahar
  • sare

Pentru topping:

  • 80g mozzarella
  • 50g branza cu mucegai
  • 50g cascaval afumat
  • 40g parmezan ras
  • sare si piper
  • capere (optional)

 

Cerne faina, chiar daca ti se pare un proces dificil, si amesteca-o cu un praf de sare. Formeaza o gaura in mijlocul ei in care vei turna amestecul cu drojdie.

Dizolva drojdia intr-un bol in care ai pus apa calduta (cat sa poti tine degetul in ea), adauga uleiul si zaharul si amesteca bine pana cand zaharul se dizolva.

Toarna in bolul cu faina si incepe sa amesteci incet cu o lingura, incorporand treptat faina de pe margini. Cand aluatul devine greu de manevrat cu lingura, e cazul sa iti sufleci manecile si sa treci la treaba.

Incorporeaza toata faina din bol framantand energic. Apoi scoate aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si framanta pana obtii un aluat neted si usor elastic.

Pune-l intr-un bol tapetat cu faina, acopera-l bine cu un prosop si ai rabdare sa creasca.

Dupa 45 de minute il scoti din nou pe masa si il framanti putin (fara sa exagerezi sau sa apesi prea tare) cat sa scoti din el aerul. Il intinzi/aplatizezi usor cu mana si tragi de el cat sa formezi un disc gros. Pudrezi masa cu faina si il intinzi cu un sucitor formand un disc de aluat de 0.5cm grosime in dimensiunea dorita.

Imi place sa nu am bataie de cap cu tavile arse, asa ca sub blatul de pizza, atunci cand il fac in tava imi place sa pun o hartie de copt unsa cu ulei de masline si tapetata cu putina faina. Il intep din loc in loc cu o furculita ca sa nu devina pufos ca o paine.

Pentru topping:

Taie cascavalul, mozzarella si branza cu mucegai in cubulete. Presara uniform cubuletele peste blat, adauga capere daca vrei, putina sare si piper.

Coace pizza timp de 20-25 de minute in cuptorul incins la 200C.

Si daca nu ti-a trecut inca pofta …mai incerca una, cu un topping dupa propriile dorinte.

Inspiratia mea: Jamie Oliver si Fine Cooking