De cand ma stiu, vara e o fierbere constanta la mama si bunica in bucatarie. Se umplu borcane pentru la iarna. Nu pentru ca nu ar putea sa gaseasca de acelasi soi si la magazine, ci pentru ca amandoua cred ca ceea ce iese din mana lor e de zece ori mai bun si pentru ca putinii pomi ai bunicii se incapataneaza sa faca visine si caise in cantitati uriase. Iar pentru variatie cauta capsune, piersici sau cirese amare in piata si pazesc cu rabdare oale mari cu fructe care fierb la foc mic intr-un sos dulce lipicios. Am crescut cu dulceata facuta in casa, cu bunatatile lor (dulceata de trandafiri, dulceata de dovlecei, de prune cu nuci), cu painea prajita cu unt si borcanul de dulceata pe care il primeam in fata in vacante. Ca e vacanta sau nu, si acum astept borcanele cu dulceata sau gem de acasa. Intre timp, insa, m-am incumetat sa invat sa le fac si eu.

Macar o data merita sa incerci sa iti faci singur(a) dulceata in loc sa intinzi mana pe raft la supermarket si sa iei un borcan. E adevarat ca s-ar putea sa nu aiba nici aceeasi aroma tare (dar asta vine de la aditivi) si nici nu va rezista atat dupa ce ii desfaci capacul (cel de la magazin are avantajul conservantilor). Gustul este, insa, infinit mai bun.

Trucuri pentru dulceturi reusite

O multime de trucuri le-am invatat admirand munca febrila din bucataria de acasa, pe altele le-am descoperit incercand sau de la bucatari mai mari. Cert e ca am facut o pasiune din a umple borcane cu fructe invelite in sos dulce.

  • Zaharul are un efect de “intarire”. Asa ca fructele tari, de exemplu gutuile, trebuie fierte sau oparite inainte sa fie adaugat zaharul peste ele. In schimb, fructele moi, cele cu coaja subtire (capsune, zmeura, visine) trebuie lasate in zahar inainte sa fie puse la fiert pentru a-si pastra forma.
  • Zaharul trebuie sa fie complet dizolvat inainte ca amestecul sa atinga punctul de fierbere. Altfel, vei avea o zeama lunga si zaharisita in loc de o dulceata densa.
  • Nu incerca sa gatesti o cantitate mare de dulceata. Ii va lua mult timp sa fiarba si sa se intareasca. Cu cat fructele sunt fierte mai putin, cu atat rezultatul final va avea un gust mai proaspat si mai bun. In timpul fierberii se adauga zeama de lamaie pentru a preveni zaharisirea dulcetii.
  • Cum testezi daca dulceata e gata? Fie picuri siropul de dulceata intr-un pahar cu apa rece si vezi daca picaturile raman inchegate, fie pui 1-2 picaturi de dulceata pe o farfurie rece (de la congelator) si o pui la frigider imediat. Dupa cateva minute testeaza cu degetul picatura. Daca are o pelicula tare la suprafata, atunci dulceata e gata.
  • Dulceata nu se toarna in borcane inainte sa o racestei. Altfel fructele se vor ridica la supafata.

Reteta dulceata de visine (pentru 1kg de dulceata):

  • 700g zahar
  • 600g visine
  • zeama de 1/2 lamaie

Se sorteaza fructele, se spala si se indeparteaza coditele, se scot samburii si se pun la difuzie in straturi alternative cu zaharul.

Dupa 3 – 4 ore (sau peste noapte in frigider) se trece la fierberea lor, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se leaga bine. In timpul fierberii ai grija sa iei spuma ce se formeaza la suprafata.

Dulceata este gata in jur de 30 de minute, iar spre sfarsitul fierberii se adauga zeama de lamaie.