Dulceturile si gemurile pastreaza nu numai savoarea fructelor, dar si o parte din vitaminele lor, asa ca pot fi o sursa de energie in zilele friguroase. Inainte sa te apuci de treaba trebuie sa stii cele mai importante trucuri:

  • Foloseste pentru fierbere numai oale din otel inoxidabil, altfel gemul sau dulceata se vor lipi de ele.
  • Ca sa verifici daca dulceata este gata picura putin sirop din oala intr-un pahar cu apa rece. Daca picaturile nu se dizolva, inseamna ca e gata de pus in borcane.
  • Pregateste-ti borcanele din timp. Spala-le, sterilizeaza-le si usuca-le bine.
  • Daca deschizi borcanul si nu mananci toata dulceata din el, poti sa pui deasupra un strat de zahar.

Dulceata de pepene verde

Daca esti fan al pepenelui verde in zilele toride, atunci vei fi tentat si de aceasta reteta. Surpriza e ca nu se face din miezul zemos, ci din cojile pe care de cele mai multe ori le arunci.

Ingrediente:

  • 1kg coji de pepene fierte (de la 2-3 pepeni medii)
  • 1kg zahar
  • 2 ½ litri apa
  • 200 ml otet de mere
  • 1 lamaie
  • 1 baton vanilie

Indeparteaza partea verde de pe cojile de pepene, astfel incat sa ramai numai cu bucatile de coaja de culoare galbena. In interior trebuie sa ai cel putin 3 mm din miezul pepenelui. Taie in cubulete mici cojile.

Amesteca 2 litri de apa cu otetul si fierbe cubuletele de coaja in acest amestec pana cand devin sticloase. Strecoara-le sub jet de apa rece si lasa-le la scurs.

Intr-o oala dizolva pe foc mediu zaharul in 500ml de apa. Adauga apoi si cojile fierte, zema de la o lamaie si batonul de vanilie. Lasa-le sa fiarba pe foc mic pana cand siropul incepe sa se ingroase.

Dulceata de pepene este un topping perfect placintele cu branza.

Dulceata de visine

E cea mai simpla reteta de dulceata si credem sincer ca e si cea ma raspandita de pe la noi. Se potriveste langa deserturi cu vanilie si budinci, in clatite sau in pandispan atunci cand nu ai visine puse la congelator.

Ingrediente:

  • 700g zahar
  • 600g visine

Partea cea mai anevoiasa este sa scoti samburii de la toate visinele. Dupa ce ai terminat cu asta aseaza visinele si zaharul in straturi intr-o oala si lasa-le acoperite timp de 4 ore, timp in care isi vor lasa la baza oalei un suc dulce.

Apoi amesteca-le bine cu o lingura de lemn si pune-le pe foc mic pana cand zaharul se topeste complet. Poti sa cresti acum intensitatea focului si sa le lasi sa fiarba. Din cand in cand ai grija sa iei spuma care se formeaza la suprafata lichidului ce fierbe.

Cand dulceata este gata raceste-o punand oala in apa rece si amestecand cu lingura. Abia apoi poti sa o pui in borcane.

Dulceata de zmeura si cocos

O dulceata rafinata pentru clatite in care se va simti o aroma subtila de cocos.

Ingredinete:

  • 400g zmeura
  • 250g zahar
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 1 plic sare de lamaie
  • 4 linguri lichior de cocos

Alege boabele de zemura si indeparteaza-le pe cele stricate sau lovite. Amesteca-le cu zaharul si lasa-le timp de 15 minute sa lase sirop.

Amesteca fulgii de cocos cu zmeura cu zahar si pune oala pe foc mediu, lasand sa dea in clocot si amestecand continuu.

Toarna lichiorul de cocos amestecat cu zeama de lamaie peste dulceata din oala si ia-o de pe foc. Umple borcanele, pune-le capac si intoarce-le cu fundul in sus timp de 5 minute.

Daca vrei sa le sterilizezi dupa ce sunt umplute pune-le intr-o cratita mare cu apa si baga-le in cuptorul incins timp de cateva minute. Lasa borcanele sa se raceasca inainte sa le pui in camara.