Oul ochi perfect are albușul tare, lucios, cu marginile ușor crocante, dar nu arse, și gălbenușul auriu și cremos. Simplu, nu? Nu chiar! Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție ca oul să iasă prea prăjit sau ca albușul să rămână crud în jurul gălbenușului. Și nimic nu e mai neplăcut decât acel reziduu gelatinos care se întinde atât de dizgrațios. Nu știi ce faci greșit de nu nimerești un preparat atât de banal ca un ou ochi? Sunt mai multe variante de răspuns.

Folosești tigaia greșită

Ideală pentru oul ochi este o tigaie de calitate, antiaderentă. Astfel, oul nu se va lipide fundul ei și nu se va rupe când faci transferul în farfurie. Ce legătură are tigaia? Are, pentru că majoritatea au mici zgârieturi; când tigaia se încălzește, metalul se dilată, iar albușul de ou este prins în acele minuscule, aproape invizibile, crăpături. Rezultatul: oul lipit de fundul tigăii.

Nu prepari oul în ulei sau unt

Sigur că vrei să mănânci cât mai sănătos și să eviți prăjeala, dar oul ochi perfect se face în grăsime. Nu îi va da doar o aromă deosebită, dar aceasta este și o barieră fizică între ou și fundul tigăii, indiferent că este antiaderentă sau nu.

Pui oul în tigaie înainte ca aceasta să fie suficient de încinsă

Doar într-un ulei cu o temperatură destul de ridicată sau într-o tigaie cu fundul suficiet de fierbinte albușul nu se va lipi. Explicația este ca la o temperatură suficient de mare o cantitate mică de apă iese din ou și creează o peliculă subțire, care ridică pur și simplu oul de pe fundul tigăii, suficient de mult cât să nu se lipească.

Cum știi dacă untul este suficient de încins? Nu va mai avea spumă deasupra. Uleiul, în schimb, va începe să sfârâie discret când este numai bun pentru a pune oul în tigaie.

Gătești ouăle imediat ce le-ai scos din frigider

Ouăle trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de preparare, pentru a ajunge la temperatura camerei. În caz contrar, albușul prea rece se va găti mai greu și, astfel, există riscul ca gălbenușul să se întărească.