Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons explica ce trebuie sa stiti inainte sa cumparati oua din comert.

In conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor si a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poarte urmatoarele informatii, prin stantare, in ordinea mai jos mentionata:

Sistemul de crestere al gainilor, care este reprezentat de o cifra de la 0 la 3:

  • cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
  • cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.
  • un cod format din doua litere care reprezinta tara de origine (ex : Romania – RO);
  • un cod format din doua litere care reprezinta judetul (ex : Brasov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.

Tot prin stantare, fiecare ou supus comercializarii trebuie sa aiba inscrisa data durabilitatii minimale (DDM). Aceasta reprezinta data pana la care ouale pot fi consummate si trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.
Atentie! In mod obligatoriu, cofragul in care sunt ambalate ouale, trebuie sa aiba inscrise informatii referitoare la:

  • Marimea/greutatea oului, si anume : oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73g), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);
  • Numarul de oua aflate in ambalaj;
  • Clasa de calitate (oua categoria A – oua proaspete, oua categoria B – oua calitatea a doua);
  • Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
  • Tara de provenienta;
  • Termenul de valabilitate, insotit de recomandarile de depozitare;
  • Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (asa cum este mentionat anterior, corespondentul acestora variaza, conform codurilor mai sus mentionate: 0,1,2 sau 3).

SFATURI UTILE:

  • Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
  • La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
  • Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj si alte informatii privitoare la acestea ! Atentie la modul de depozitare a oualor! Pastrarea acestor produse la temperatura camerei favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
  • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

Sursa: www.infocons.ro