In goana dupa produse naturale tot mai multa lume e gata sa se intoarca la obiceiurile vechi de la tara si sa redescopere pregatirea unor alimente in propria bucatarie. Printre ele sunt iaurturile, smantana sau untul de casa, dar si sortimente de branzeturi.

Daca o ferma sau un producator bio nu iti sunt la indemana sau aproape de casa, solutia poate fi sa iti pregatesti singur bucata de telemea in bucatarie. Desi la prima vedere poate sa para o treaba complicata, este la fel de simplu ca orice reteta pe care o urmaresti pas cu pas din cartea de bucate. Avantajul este ca poti sa supraveghezi chiar tu procesul de pregatire fara sa iti faci griji ca in produsul final sunt si o multime de E-uri sau conservanti.

Ingrediente si instrumente pentru branza de casa

Nu trebuie sa stii trucuri de oier si nici sa detii instalatii complicate ca sa poti face branza buna. Iti trebuie insa lapte proaspat, cat mai gras. In plus trebuie sa faci rost si de cheag (lichid sau granule) pe care il gasesti la magazine, pe langa piete, sau cu un pont bun pe la taranii care mai fac branza si folosesc cheag natural (din intestine de oaie sau vita). In cazul in care nu gasesti il poti inlocui cu otet, zeama de lamaie, zer sau calciu lactic.

Printre instrumentele de care vei avea nevoie sunt:

  • o oala mare in care sa fierbi laptele
  • strecuratoare
  • forma de branza
  • un termomentru de bucatarie pentru a verifica temepratura laptelui
  • saculeti de tifon, pe care poti sa ii confectionezi singur, de care vei avea nevoie pentru lasa la scurs branza de casa.

Mai nou vei gasi si pe internet adevarate kituri pentru pregatirea branzeturilor in casa, in care vei avea de toate: de la recipiente pana la carti de retete. Preturile pentru un astfel de kit ajung pana la aproape 400 RON. Depide, insa, ce fel de reteta alegi pentru a pregati branza, pentru ca de multe ori te vei descurca cu ce ai prin bucatarie.

Cum se face branza de casa?

Pentru succesul garantat trebuie sa respecti instructiunile retetelor cu atentie, sa incalzesti laptele incet, la foc mic. Cheagul se adauga dupa ce laptele a fost luat de pe foc. Se amesteca bine si se lasa la prins. Abia apoi se strecoara in saculetul de tifon si se lasa la scurs cateva ore bune.

Cele mai simple retete folosesc doar lapte proaspat de vaca si zeama de lamaie. Vei obtine astfel o branza dulce de casa, numai buna de adaugat in salate, iaurt, prajituri sau alte feluri de mancare. Iti trebuie 2 litri de lapte si 4-5 linguri de zeama de lamanie.

  • Laptele se da intr-un clocot la foc mediu, amestecand continuu ca sa nu se prinda de oala.
  • Adauga imediat ce l-ai luat de pe foc zeama de lamaie (proaspat stoarsa). Ai grija sa torni incet zeama si sa amesteci cu o lingura de lemn. In cateva minute vei observa cum se formezeaza cocoloase in lapte. Popular, asta inseamna ca laptele se branzeste.
  • Acopera oala cu un capac si las-o asa timp de 2 ore.
  • Strecoara apoi tot acest amestec branzit intr-un saculet de tifon si lasa-l la scurs agatat deasupra unui castron, timp de cateva ore. Preseaza din cand in cand, astfel incat sa se elimine toata apa.
  • Branza de casa ramane proaspata in frigider timp de 3-4 zile.

Nu numai noi suntem amatori de produse facute acasa. Peste ocean, americanca Claudia Lucero a facut din pasiunea ei pentru hrana sanatoasa o mica afacere, iar kiturile ei de facut branza se vand in piete locale si pe internet, incurajand astfel pe toata lumea sa gateasca acest aliment in propria bucatarie.