Domeniul culinar a prins avant si e plin de preparate cu nume sofisticate care au ajuns si la noi prin restaurantele cu specific international. Meniurile s-au umplut de denumiri frantuzesti sau italiene pentru ca bucatariile celor doua tari isi pun puternic amprenta in restaurantele locale. Desi la prima vedere crezi ca stii despre ce e vorba in felul de mancare pe care l-ai comandat, uneori te poti insela. Iata explicatia corecta din spatele unor termeni des utilizati in bucatarie.

1. Confit

In traducere din franceza ar insemna “conservat”, dar culinar vorbind se refera la prepararea carnurilor, legumelor sau fructelor la temperaturi joase fie in grasime, fie intr-un sirop de zahar concentrat. De obicei, in meniu vei gasi confit de rata. Practic, este vorba de carne de rata gatita in grasimea proprie pentru fragezire. Un confit de legume este pregatit in ulei, in timp ce un confit de fructe este preparat intr-un sirop gros de zahar.

2. Lardo

Intr-un meniu dintr-un restaurant italian s-ar putea sa gasesti trecut temenul “lardo”. Este denumirea mai sofisticata pentru slanina pe care o stii din bucataria romaneasca.

3. Tartare vs Carpaccio vs Crudo

Toti acesti termeni se refera, in principiu, la carne cruda, dar fiecare are o tehnica diferita de preparare. Un tartare iti va fi adus sub forma unei mici gramajoare de carne cruda tocata in cubulete mici, alaturi de un sos. Carpaccio, preparat adesea din carne de vita sau ton, va fi sub forma unor felii foarte sutiri (aproape ca foaia de hartie). In timp ce termenul crudo, intalnit in bucatariile italiana si spaniola, se refera peste servit crud in felii subtiri asemanator cu sashimi.

4. Reductie vs Gastrique

Ambele sunt doar termeni sofisticati pentru sosul pe care, probabil, l-ai primit pe farfurie langa o friptura, la restaurant. Reductia presupune fierberea lichidului pana la reducerea cantitatii si ingrosarea lui. Gastrique este o variatiune pe tema reductiei, iar lichidul in cauza este o combinatie de otet si zahar. Sosul dulce acrisor format este infuzat apoi cu diverse arome: de la citrice, pana la lichioruri si ierburi.

5. Burrata vs Mozzarella

Daca nu te-ai prins pana acum, nu sunt acelasi lucru. Cu totii stim mozzarella proaspata, pe care o gasim si la supermarketuri de ani buni. Burrata a capatat popularitate recent si este un sortiment de branza facut din mozzarella si smantana. Exteriorul este solid, in timp ce interiorul moale este aproape lichid.

6. Crostini  vs Bruschetta

Ambele sunt aperitive, si ambele vin pe o felie de paine prajita. Sunt diferentiate de doua aspecte: marimea feliei de paine si aroma de usturoi. Crostini sunt servite pe felii mici de paine (bagheta), in timp ce bruschetta este servita pe o felie mai mare (franzela). In al doilea rand, o bruschetta are intotdeauna felia de paine unsa cu un catel de usturoi inainte de a-i adauga toppingurile, in timp ce crostini nu au arome de usturoi.