Nu mai ai motive sa renunti la acest desert chiar daca esti vegetarian. Inghetata de vanilie poate reintra in meniul tau daca stii sa reinterpretezi reteta si sa o adaptezi regimului tau. In locul laptelui de vaca sau a smantanii poti folosi lapte de cocos si vei obtine aceeasi textura matasoasa si gust cremos pentru inghetata preferata. Secretul este pudra de radacina de maranta, care da cremozitate si impiedica formarea cristalelor de gheata in inghetata, mai ales daca nu ai o masina speciala pentru producerea acestui desert.

Inghetata de vanilie cu lapte de cocos

Ingrediente (pentru 6-8 portii):

  • 1 sau 2 pastai de vanilie
  • 2 cutii (conserve) lapte de cocos
  • 1 lingura pudra radacina de maranta (se gaseste de cumparat la magazinele naturiste)
  • 90ml sirop de orez brun
  • 60g zahar de trestie
  • 1 lingura si jumatate de votca

Inainte sa incepi sa pregatesti reteta pune la congelator vasul in care vei pregati inghetata cel putin 24 de ore. Este un pas important peste care ar fi bine sa nu treci.

Razuieste miezul pastailor de vanilie. Important este sa obtii ¼ lingurita de seminte de la cele 2 pastai. Nu arunca pastaile.

Foto: Food52.com

Pregateste o baie de gheata folosind doua castroane metalice de dimensiuni diferite. In cel mare pune cuburi de gheata, astfel incat atunci cand il asezi pe al doilea sa ajunga la 2/3 din inaltimea bolului.

Amesteca 2-3 linguri de lapte de cocos cu pudra de radacina de maranta. Toarna restul de lapte de cocos intr-o oala. Adauga amestecul de pudra, siropul de orez, zaharul de trestie si miezul de la pastaile de vanilie. Incalzeste totul pe foc mediu si amesteca bine.

Odata ce ingredientele sunt omogenizate adauga si pastaile razuite de vanilie. Lasa totul sa fiarba la foc mic si amesteca din cand in cand cu un tel. Dupa ce da in clocot mai lasa pe foc 1 minut si jumatate. Toarna amestecul fierbinte in castronul aflat pe baia de gheata.

Adauga votca si lasa totul sa se raceasca de tot, amestecand din cand in cand. Tot procesul va dura cel putin 1 ora si jumatate.

Odata ce s-a racit poti transfera amestecul in masina de facut inghetata. Daca nu ai asa ceva toarna intr-o tava de chec/cozonac sau intr-un recipient de plastic.

Acopera suprafata inghetatei cu o hartie cerata si apasa pe ea, astfel incat sa inchida toata suprafata si sa previna fromarea cristalelor.

Foto: Food52.com

Pune la congelator cel putin 4 ore inainte de servire. Inainte sa o portionezi lasa-o 5-10 minute la temperatura camerei.

Sursa reteta si foto: Food52.com