In general, chimia nu este una dintre materiile preferate ale elevilor. Din dorinta de a explica lectiile de chimie pe intelesul tuturor elevilor sai, un profesor din Marea Britanie a creat mai multe infografice in care explica din punct de vedere stiintific efectele pe care unele alimente le au asupra organismului. Le-a publicat pe blogul sau, Compound Interest si si-a gasit fani in toata lumea.

De ce plangem cand tocam ceapa?

In gluma, am putea spune ca aceasta este arma pe care ceapa o scoate la inaintare ca sa nu se lase taiata. Niciunul din compusii care ne fac sa varsam lacrimi nu se gaseste in ceapa intacta, dar atunci cand peretii celulelor sunt distrusi in timpul taierii, o enzima eliberata produce anumiti compusi cu rol de aparare. Printre ei este si un gaz care actioneaza ca un iritant pentru ochii nostri.

De ce se spune ca o ciocolata are efect afrodisiac?

In acest desert iubit de toata lumea se gaseste o cantitatea mare de feniletilamina, o substanta care actioneaza ca stimulent pentru creier care duce la aparitia unei stari de fericire si placere. Totusi, feniletilamina din ciocolata este metabolizata rapid atunci cand este consumata pe cale orala, astfel ca la nivelul creierului ajunge intr-o cantitate foarte mica.

De ce sparanghelul da un miros urat urinei?

Acest efect apare doar in cazul anumitor persoane, iar oamenii de stiinta se straduiesc de 40 de ani sa ii gaseasca explicatia. Desi nu a fost dat un verdict clar, tot mai multi sunt de parere ca acesti compusi urat mirositori sunt formati prin metabolizarea acizilor din sparanghel.

De ce grepfrutul interactioneaza cu medicamentele?

De vina pentru aceasta reactie sunt niste compusi numiti furanocumarine care influenteaza felul in care organismul absoarbe anumiti compusi din medicamente. Mai exact interactioneaza cu enzimele de la nivelul intestinului care au rolul de a descompune pastilele. Rezultatul poate fi neplacut si chiar grav in unele cazuri pentru ca exista riscul ca in sange sa ajunga o cantitate mare din substanta activa a medicamentelor. Un singur grepfrut este suficient ca sa dea peste cap activitatea enzimelor, iar efectul este de lunga durata. Este nevoie de cel putin 24 de ore dupa ce l-am consumat pana cand activitatea enzimelor sa revina la normal.

De ce are cafeaua un gust amar?

Cafeaua este un corn al abundentei cand vine vorba de compusi care influenteaza gustul. O parte dintre ei sunt in cantitati mici si au o influenta minora, dar exista cativa care isi lasa puternic amprenta asupra papilelor gustative. Unii dintre ei sunt acizii clorgenici care reprezinta pana la 8% din compozitia boabelor de cafea crude. Cand boabele sunt prajite acesti acizi reactioneaza si formeaza diversi produsi care dau gustul cafealei. De pilda, o cafea mai bine prajita va fi mai amara.

 

PE PRO TV PLUS AI SHARE ÎN BUCATE: