Cu toate acestea, obiecte banale pe care le folosim ne pot pune sănătatea în pericol. Printre acestea se numără și bureții de vase, care sunt un teren propice pentru bacterii și microbi. 

Nofima, un institut norvegian de cercetare în domeniul alimentar, a comparat diversitatea bacteriilor și supraviețuirea acestora pe vasele și ustensilele folosite pentru spălare și a descoperit că bureții nu sunt atât de siguri pe cât credem.

Studiul, publicat în revista academică Journal of Applied Microbiology, subliniază că numărul de bacterii de pe bureți este extrem de mare, în timp ce pe perii este mai mic.

S-a constatat că nu există o diferență prea mare în ceea ce privește numărul și diversitatea bacteriilor între buretele convențional și cel vândut ca fiind antimicrobian, după 4 săptămâni de utilizare.

"Salmonella și alte bacterii se dezvoltă și supraviețuiesc mai bine pe bureți decât pe perii, motivul fiind faptul că buretele de zi cu zi nu se usucă niciodată", a declarat Trond Møretrø, cercetător științific la Nofima.

"Un singur burete poate găzdui mai multe bacterii decât numărul de oameni de pe Pământ", a adăugat Møretrø.

În timp ce multe dintre aceste bacterii nu sunt dăunătoare pentru sănătate, cele care sunt, cum ar fi salmonela, pot trece de la burete la suprafețele de bucătărie, vase și alte instrumente și pot îmbolnăvi oamenii.

"Buretele este umed și acumulează reziduuri alimentare care sunt, de asemenea, hrană pentru bacterii, ceea ce duce la o creștere rapidă a bacteriilor", a declarat Trond Møretrø.