Oboseala și somnolența după masă sunt o problemă comună. Starea poate fi cauzate de mai mulți factori, cum ar fi un anumit tip de mâncare, mărimea porției sau orele la care se ia masa.

L-triptofanul și curcanul

În pieptul de curcan se găsește o componentă care dă stare de somnolență. Această componentă se  numește aminoacidul triptofan, important în procesul formării proteinelor din curcan și care este și un precursor al serotoninei, acea componentă din creier care are un rol activ în relaxare și în inducerea somnului.

Triptofanul este un aminoacid esențial, implicat în producerea de serotonină și melatonină. El acționează ca un regulator al dispoziției naturale, deoarece are capacitatea de a ajuta corpul să producă și să echilibreze natural anumiți hormoni. Există dovezi că triptofanul are efecte sedative naturale care te pot ajuta să dormi mai bine și ca rezultat, poate contribui la îmbunătățirea sănătății generale.

Alimente care conțin triptofan:

- carne (vită, porc, curcan, pește, crustacee)

- produse lactate (brânză, lapte, iaurt)

- semințe și nuci

- ovăz, orez brun, porumb sau quinoa

- fasole. năut, mazăre, cartofi

- albuș de ou

- spirulina

- banane

- cacao

Letargia de după masă

După o masa copioasă este normal să se instaleze o stare de somnolență. Este nevoie de o mare cantitate de energie pentru a digera o masă îmbelșugată. Când stomacul este plin, sângele este direcționat departe de celelalte organe, inclusiv sistemul nervos. Mâncarea ne activează sistemul nervos parasimpatic, care declanșează digestia și absorbția, conservând energia, încetinind ritmul cardiac, crescând activitatea intestinală și pregătind organismul să asimileze nutrienții primiți. Rezultatul? O stare de letargie, de somnolență și chiar de relaxare.

O masa prea bogată declanșează somnul

Cu cât consumi mai multe alimente odată, cu atât stomacul se întinde mai mult, iar gradul de distensie gastrică este direct proporțional cu cel de somnolență ulterioară.E bine de știut că mesele lichide ne obosesc mai puțin decât cele solide, deoarece stimulează zone diferite din stomac și creează un feedback diferit în creier.

Mâncarea bogată în proteine și grăsimi încetinește ritmul în care hrana digerată este trimisă din stomac în intestin, iar multitudinea de alimente se digeră lent și induce oboseala după masă. 

Cum eviți somnolența de după masă festivă

- consumând porții mai mici

- hidratare corespunzătoare

- renunțarea la alcool, care are efect sedativ și accentuează starea de somnolență

- accent pe carbohidrați cu indice glicemic scăzut - alegem cerealele integrale, leguminoasele, fructele în detrimentul produselor de patiserie, dulciurilor, pâinii, orezului alb, cartofilor.

Foto shutterstock.com