Mancatul nu-i asa simplu cum crede lumea, zicea o reclama. Pai, nu e! E o experienta senzoriala care te implica cu toate simturile: gusti, mirosi, privesti, pipai si, de ce nu, auzi (cum sfaraie in cuptor) mancarea. E un fel de muzica pentru gurmanzi cu care te poti desfata inainte si in timpul mesei.

Acelasi tip de experienta poate fi de mare ajutor si in timp ce gatesti. Toate simturile alertate de ingredinete si mirosuri te pot ajuta sa pui pe masa, in final, cea mai gustoasa mancare.

Miroase pentru a simti diferenta

Cand calesti ceapa sau usturoi si prajesti seminte sau condimente e important sa simti mirosul schimbarii de aroma. Imediat ce se schimba e timpul sa le iei de pe foc, iar daca deja miroase a ars, fii gata sa iei totul de la inceput.

Miroase alimentele inainte sa incepi sa gatesti

Pentru peste si fructe de mare este foarte important cand vrei sa stii ca sunt proaspete. Daca miros a mare, atunci poti sa fii sigur ca sunt foarte bune. Daca miros ca la pescarie, nu te obosi sa le mai gatesti.

Priveste cu atentie ca sa sesizezi schimbarea

Nu degeaba zice in retete ca trebuie sa lasi ceapa la calit pana cand devine aurie sau friptura in cuptor pana cand blatul capata o crusta maronie. Schimbarea culorii alimentelor este un indiciu important ca esti pe drumul cel bun in reteta.

Priveste cu atentie ce ai in oala si vei stii daca poti sa treci la urmatorul pas. De exemplu, crevetii devin opaci cand sunt fierti, iar carnea calita pentru mancare trebuie sa aiba o culoare brun maronie. Si inainte sa pui ceva la fiert, uita-te bine in oala. Daca a dat in clocot, apa fierbe cu bule mari si atunci va fi momentul perfect sa pui pastele sau legumele.

Atinge pentru a simti textura

Cel mai bun mod de a verifica daca friptura este patrunsa este sa o simti si cu mana. Trebuie sa fie moale daca vrei o friptura in sange, usor elastica daca este mediu facuta si tare daca vrei o friptura bine rumenita. In acelasi fel poti testa legumele: daca sunt prea moi, le-ai compromis, iar daca sunt tari, inca nu sunt fierte.

Manile tale iti vor spune multe despre ceea ce pregatesti. Un aluat prea uscat, in care ai pus prea multa faina, se va simti imediat sfaramicios la mana, la fel si un amestec de carne tocata pentru chiftele.

Asculta! Sunetul mancarurilor spune multe

Nu te-ai fi gandit ca urechile iti pot spune atat de multe despre ceea ce gatesti. Atunci cand calesti sau prajesti carne si legume muzica din tigaie este semnul ca te te apropii de final. Sunetul se va schimba de la un sfarait puternic la un murmur infundat pe masura ce alimentele incep sa se patrunda.

Gusta!

Niciun bucatar nu lasa mancarea negustata. E ca si cum ai gati cu ochii inchisi! Gustul este cel mai important dintre simturi atunci cand gatesti. Se spune ca bucatarii gusta de trei ori mancarea: la inceput, la mijlocul intervalului de pregatire si aproape de final pentru a simti daca mai este nevoie de condimente sau alte ingrediente.