Ingrediente:

- 450 de grame de unt nesarat

Mod de preparare:

1. Topeste untul intr-o tigaie, la foc mic spre mediu. Dupa ce s-a topit, lasa-l sa fiarba usor. Da focul mai mic daca e nevoie.

2. Cu ajutorul unei linguri, indeparteaza cat mai mult din spuma care se va ridica la suprafata in timpul procesului de fierbere. Vei vedea ca unele particule se vor depune si pe fundul tigaii, dar pe acestea le poti scurge mai tarziu. 

3. Continua sa tii untul pe foc mic pana cand isi schimba culoarea, de la galben deschis la auriu inchis. Va deveni clar, iar spuma ramasa se va depune la fund. Fii foarte atent la intreg procesul si ai grija ca untul sa nu se arda. 

4. Pune o sita deasupra unui bol mare, termorezistent, dupa care acoper-o cu o panza sau un filtru de cafea (sau un material similar). In momentul in care nu se mai formeaza niciun fel de spuma la suprafata, ia untul de pe foc si toarna-l prin sita, lasand sedimentele pe fundul tigaii.

5. Dupa ce untul s-a racit putin in bol, transfera-l intr-un borcan cu capac.

Poti pastra untul clarifiat in frigider pana la trei luni (sau in congelator pana la sase luni). O alta varianta este sa-l tii in dulapul din bucatarie, la racoare. Va rezista cel putin o luna.

Ghee poate fi folosit in locul uleiului in aproape orice reteta: il poti pune pe fundul unei tavi de cuptor in care vei gati legume, il poti folosi la sotat pieptul de pui sau la stir-fry-uri. Este ideal chiar si pentru oua jumari sau oua ochiuri.

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: