America este considerata patria mama a hamburgerului, dar chiftelele asemanatoare cu cele folosite in acest sandvici gigant sunt preparate la fel de bine si in bucatariile est europene, inclusiv la noi.

Din Europa ar fi pornit, practic, moda hamburgerului. Mai exact, de la imigrantii germani din Hamburg care au ajuns in America in secolul XIX si ar fi adus cu ei chiftele imense din carne de vita. Inventarea hamburgerului modern este adjudecata, insa, de statul american Wisconsin unde, in 1885, tanarul antreprenor Charles Nagreen, a transformat chiftelele clasice facute in casa in sandviciuri numite hamburger pe care le vindea la targuri locale.

Burgerul a devenit de-a lungul timpului tot mai sofisticat si se prepara acum si cu carne de pasare sau porc, cu ton sau soia, iar toppingurile adaugate au trecut de mult granitele feliei de rosie si a rondelelor de ceapa.

De la editorii site-ului www.foodnetwork.com am aflat cele mai bune trucuri ca sa pregatesti hamburgeri perfecti de fiecare data.

Incepe cu carnea potrivita. Cei mai buni burgeri sunt pregatiti din carne proaspat tocata intr-un amestec de 80% carne si 20% grasime. Mai putina grasime va duce la niste burgeri uscati si putin suculenti, iar mai multa se va pierde la caldura gratarului sau ii va face prea greu de digerat. Carnea nu are nevoie de prea multe condimente. Este suficient sa adaugi sare si piper, dupa gust, si sa amesteci bine.

Formeaza chifteaua perfecta. Nu folosi mai mult de 150g de carne tocata pentru un hamburger. Formeaza din ea o bila (cu mainile usor umezite ca sa nu se lipeasca) si apoi aplatizeaza-o usor. Ar trebui sa rezulte o chiftea de dimensiunea chiflei pe care o vei folosi la hamburgeri si nu mai groasa de 2-2.5 cm.

Trucul secret este sa apesi cu degetul mare in mijlocul chiftelei pentru a forma o adancitura. Aceasta va asigura pastrarea formei rotunde in timpul coacerii pe gratar. Hamburgerii cruzi pot fi pregatiti din timp si tinuti la rece pana inainte sa ii pui pe gratar.

Timpul de gatire pe gratar variaza de la 3 pana la peste 5 minute, pe fiecare parte, in functie de cat de bine facuta vrei sa fie carnea. Daca ii tii in jur de 5 minute vei obtine niste burgeri perfect gatiti, dar inca suculenti. Intoarce chifteaua in momentul in care se desprinde usor de gratar, altfel risti sa o rupi si sa strici aspectul final. Nu apasa pe burgeri in timp ce se afla pe gratar. Nu vei face decat sa pierzi toate sucurile din carne si sa obtii niste burgeri uscati.

Toppingurile sunt variate, dar cele clasice includ cascaval, rosii si ceapa, la care adaugi mustar sau alt sos. Cand hamburgherii sunt gata, trage-i intr-un lateral al gratarului si pune deasupra lor o felie de cascaval. Mai lasa-i cateva minute in apropierea caldurii pana cand cascavalul se inmoaie. Acum poti sa scoti burgerii pe chiflele pufoase si sa adaugi si restul ingredientelor.

Reteta lui James Martin de haburgeri cu bacon

Amesteca 700g de carne tocata de vita cu 1 lingurita de mustar, 1 salota tocata marunt, 1 catel de usturoi tocat marunt, 1 lingura patrunjel tocat si 1 ou. Condimenteaza cu sare si piper.

Formeaza din carne 4 burgeri mari pe care sa ii prajesti in ulei de masline si unt timp de 3-4 minute pe fiecare parte.

Prajeste si 4 felii de bacon si asambleaza hamburgerii. In fiecare chifla aseaza un strat de salata verde, chifetaua si o felie de bacon.