De cand cu emisiunile culinare ne-am imbogatit vocabularul cu tot felul de retete si peparate noi. Dar parca niciunul nu apare atat de des precum reductia. Bucatrii celebri pregatesc reductii pentru fripturi, legume sotate si chiar pentru deserturi.

Citeste si: Otetul balsamic, deliciul din Modena excelent pentru salate si branzeturi

Reductia este, de fapt, procesul de ingrosare si intesificare a aromelor unui lichid (supa, sos, vin) in urma fierberii. Se obtine prin fierberea rapida, astfel incat lichidul sa se evapore, pana cand ajunge la consistenta dorita.

Pentru cea mai simpla varianta a unei reductii, aceea de otet balsamic ai nevoie de o sticla de otet si 10 minute din timpul tau.

Toarna 250ml de otet intr-o oala mica si pune-l la fiert, la foc mic. Cand lichidul incepe sa fiarba, da focul mai mic, astfel incat fierberea sa fie lenta.  Amesteca din cand in cand in oala si lasa otetul  sa se reduca cel putin la jumatate (daca vrei o reductie mai lichida) sau chiar trei sferturi (daca vrei o reductie de consistenta unui sirop).

Oricat te-ai grabi nu da focul mai tare, pentru ca te vei alege cu un sos lipicios si aproape uscat pe baza oalei.

Poti folosi reductia de otet balsamic pentru antipasti/ aperitive sau pentru un desert cu fructe si inghetata.