Conceptul de la care pornim este foarte simplu. Aduni ce ai la indemana prin frigider sau prin camara si cat ai clipi obtii ceva fabulos. In cazul de fata un desert rece pus pe un bat pe care sa il oferi si celor mari si celor mici din casa.

Ceea ce iti prezentam nu e tocami o inghetata in adevaratul sens al preparatului. Nu contine neaparat oua si lapte si nu trebuie amestecata intr-o masina speciala de inghetata. E un desert inghetat care poate fi facut din sucuri naturale, din mousseuri, din iaurt, se poate pregati in portii mai mari sau mai mici si e incredibil de usor de facut. Iata principalii pasi de urmat:

1. Aduna toate ingredientele. Vei avea nevoie de lichide sau semilichide (cum e iaurtul) . Apoi, poti adauga cateva elemente care sa dea textura cum ar fi fulgii de ciocolata, fructe proaspete, cocos, nuci. Ai nevoie de bete speciale pentru inghetata pe bat (se poate sa le folosesti si pe cele salvate de la ingheata de la magazin) si de niste recipiente in care sa ingheti amestecul. Poti folosi chiar si pahare de pastic daca nu ai recipiente speciale pentru astfel de inghetata.

2. Umple recipientele cu lichidele pe care le-ai ales. Sucurile din fructe sunt o alegere excelenta, dar iaurturile grase vor avea o textura mai cremoasa, apropiata de inghetata. Poti pasa fructe de padure cu smantana grasa sau lapte de cocos. Adauga fructe intregi pentru mai multa savoare sau ingheata, pe rand, mai multe straturi de lichide pentru un efect deosebit atunci cand scoti inghetata.

3. Daca vrei sa folosesti si alcool in aceste combinatii tine cont de faptul ca acesta are nevoie de o temperatura mult mai joasa pentru a ingheta. Poti amesteca lichioruri cu alte lichide sau vin cu fructe de padure si acestea vor ingheta mai rapid.

4. Fixeaza betele din lemn sau plastic. Daca ai ales sa folosesti un amestec cu textura mai densa, cum e iaurtul, atunci poti aseza betele dinainte sa pui recipientele la congelator. Daca amestecul este un suc de fructe, trebuie sa pui mai intai recipientele la congelator pana cand se solidifica putin, apoi sa infigi betele. In general e nevoie de 30 de minute inainte sa poti fixa betele, apoi de inca 1-2 ore pentru ca inghetata sa fie gata.

5. Savureaza desertul. Ca sa poti scoate inghetata din recipiente, scufunda-le pentru cateva secunde baza in apa fierbinte.

Ai nevoie de putina inspratie? Poti folosi drept ingrediente un amestec de piure de mango, chili si lime sau un mousse de ciocolata, iaurt cu fructe de padure, suc de portocale si campari, avocado cu suc de lime si zahar.

 Foto: Food52