Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotație aparte.

Mucenicii, martiri ai creștinismului

Dintre toate practicile străvechi mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfințișori" sau "mucenici", reminiscențe ale idolilor neolitici ai fertilității, iar bărbații să bea câte 40 sau 44 de pahare de rachiu.

"Sfințișorii" sunt făcuți din aluat dospit și au formă antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspăt scoși din cuptor, ei se ung cu miere de albine și se presară cu nucă măcinată, dupa care se împart, pentru sufletul morților.

Mucenici: de ce au forma cifrei 8

În funcție de zona țării, mucenicii au forme de figurine antropomorfe (cu ochi, nas, mâini, picioare), colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua și forme de albină, pasăre sau brăduți. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.

De asemenea, mucenicii au diverse denumiri, în funcție de zona țării: măcinici, sfinți, sfințișori, brăduleți, bradoși, moși de paresimi etc.

Colacii sau colăceii numiți sfinți sau mucenici se fac, de regulă, îngemănați, în forma cifrei arabe 8, rar simplu, rotunzi și asta din cauză ca ei să aducă întrucâtva cu chipul unui om. Și, deoarece sfințișorii descriși mai sus îi întruchipează pe cei 40, după unii chiar 44 de Sfinți sau Mucenici, fiecare gospodină face câte 40-44 astfel de colăcei“, explica S.FI. Marian, în volumul „Sărbătorile la români“.

Totul despre mucenici

Indiferent de tehnica preparării, de forma pe care o au și de nume, mucenicii se împart pentru moși și strămoși în ziua de 9 martie.Pe lângă împărțirea acestor colaci, în multe zone ale României se oferă, alături de mucenici, câte o lumânare aprinsă și un pahar de băutură. În altele, se crede însă că trebuie să faci mai mult decât să oferi băutură, astfel că e bine să bei singur 40 sau 44 de pahare de vin sau rachiu. Aceste beții ritualice sunt și ele justificate printr-o credință veche: vinul băut în ziua de Mucenici se transformă peste an în sânge și putere de muncă.

Regretatul gastronom, Radu Anton Roman a publicat în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, două reţete ale preparatului tradiţional.  

REȚETĂ Mucenici moldoveneşti (copţi)

Ingrediente mucenici moldovenești: 

  • 1 kilogram de făină
  • 2 linguriţe de drojdie
  • 500 ml apă
  • 1 linguriţă sare 
  • 4 linguriţe miez de nucă măcinat
  • ulei pentru uns tava   

Sirop:   

  • şase linguriţe de zahăr sau miere
  • o ceaşcă de apă
  • zahăr vanilat   

Mod de preparare mucenici moldovenești:   

Se frământă un aluat dospit ca de pâine din făină, apă, sare şi drojdie; 

 Aluatul se lasă apoi la crescut 20 de minute, într-un loc călduţ. Se acoperă cu un prosop;   

După ce s-a umflat aluatul, se tapetează un blat de lucru cu făină şi se rulează fiecare şnur de aluat în formă de opt;  

Se pun la copt (circa 30 de minute) într-o tavă unsă cu ulei;   

Se fierbe apa cu mierea până se îngroaşă, se adaugă zahărul vanilat; siropul obţinut se toarnă peste mucenici;   

Se presară miez de nucă şi se lasă să se înmoaie.   

REȚETĂ Mucenici munteneşti (fierţi)

Ingrediente mucenici muntenești: 

  • 125 ml ulei
  • 1 linguriţă de sare
  • 500 ml apă 
  • 1 kg de făină sau cât primeste uleiul si apa

Sirop:   

  • 1 ceaşcă de miez de nucă măcinat
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă scorţişoară 
  • zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie   

Mod de preparare mucenici muntenești

 Se încălzeşte puţin apa, se cerne făina pe un blat; 

 În mijlocul făinii se face o „gropşoară” în care se toarnă apă călduţă, ulei şi sare;   Se frământă până iese un aluat moale, care se bate să se frăgezească timp de un sfert de oră;   

Se întinde pe o planşetă unsă cu făină;   

Se taie inele cu ajutorul a două pahare, unul mare unul mic, şi se răsuceşte aluatul sub formă de opt;   

Se lasă la uscat 45 de minute;   

Se fierb apoi timp de o oră într-un litru şi jumătate de apă;   

Se adaugă tot ce e în reţetă şi se lasă să mai undească încă un sfert de oră;   Când s-au răcit, se presară peste mucenici încă două linguriţe de miez de nucă fin măcinat.

Poftă bună!