Pudra de ardei iute (chili)

In primul rand, ai grija cand o cumperi ca sa vezi daca in compozitie este doar pudra de ardei pura sau mai sunt si alte condimente care ii schimba gustul (oregano, chimion, sare). In general, acest condiment se potriveste de minune in retetele bucatariei sud americane, in tocanite, in enchiladas, in amestecuri de mirodenii pentru marinarea carnurilor.

Ardei iuti cruzi

Si in acest caz e bine sa ai grija ce cumperi. Ardeii iuti sunt diferiti si daca nu le cunosti soiul, nu stii cu ce te alegi. In general, ardeii iuti in stare cruda sunt perfecti in retetele cu legume calite la wok, in salate, salsa de rosii, in muraturi sau pentru a da o aroma diferita otetului. Spre deosebire de varianta uscata acestia aduc o senzatie placuta de caldura in gust.

Ardei iuti uscati

Sezatia de gust este mai dulce decat in cazul ardeilor cruzi, dar nu atat de calda. De aceea sunt recomandati mai ales pentru a infuza supe, ciorbe, apa pentru paste, sosuri. Pot fi si rehidratati pentru a fi folositi intr-o salsa foarte picanta. Daca ii folosesti la baza pentru sosuri, caleste ardeii uscati alaturi de ceapa sau usturoi pentru ca prin caldura le sunt evidentiate aromele.

Fulgi de ardei iute

Fulgii de ardei iute nu sunt acelasi lucru cu ardeii uscati. Pot fi tinuti luni bune in recipiente inchise si isi pastreaza bine aroma. Cu cat sunt mai proaspeti, cu atat vor fi mai iuti. Sunt perfecti pentru a fi adaugati inca de la inceput in baze de sosuri pentru a da un gust picat mancarii. Daca vrei doar o urma din iuteala lor, pune-i spre finalul timpului de preparare.