Numele original al acestui preparat este de cotlete kievene și se zvonește că a fost preparat pentru prima dată în Rusia, rețeta fiind preluată ulterior de un bucătar ucrainian din Kiev. Acum, puiul Kiev este un preparat popular și se regăsește în toate meniurile restaurantelor din Rusia și Ucraina.

„Puiul Kiev a făcut Kievul faimos”

Rețetă Pui Kiev - Ingrediente:

  • 4 jumătăți de piept de pui, fără piele, dezosate,
  • 120 g unt,
  • zeamă de lămâie,
  • câteva fire de pătrunjel,
  • făină,
  • 4 ouă, bătute un pic,
  • pesmet,
  • sare,
  • piper,
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare Pui Kiev:

Faceți din unt, zeamă de lămâie, pătrunjel, sare și piper un beurre maître d’hotel.

Unt Maître d’hôtel

La 100 g unt frecat spumă se adaugă 1 lingură de zeamă de lămâie, 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt, sare și piper. Amestecați bine, faceți un sul cu ajutorul unei bucăți de pergament sau de film transparent și băgați totul în frigider, ca să se întărească și să-l puteți tăia felii.

Formați 4 bastonașe, băgați-le la congelator, unde trebuie să stea măcar 20 de minute.

În ce privește carnea, aveți două variante: ori faceți un buzunăraș în cartea mai groasă (varianta mai simplă), ori o bateți cu ciocanul (versiunea tradițională). Umpleți cu un bastonaș de unt (respectiv rulați), prindeți cu o scobitoare și dați carnea prin făină, ou, pesmet. Prăjiți șnițelele în ulei încins, scurgeți apoi pe șervețele și serviți imediat.

Varianta tradițională Pui à la Kiev: 

În varianta tradițională de pui à la Kiev, untul se freacă doar cu sare, piper și câțiva stropi de zeamă de lămâie, pentru ca aciditatea să se lupte cu prăjeala.

Și tot tradiția cere ca osul mic, de la aripă, să fie lăsat înfipt în carne, iar rularea să fie făcută astfel încât osul să rămână afară și, după prăjire, să fie învelit în hârtie albă sau în staniol. 

Pui Kiev după rețeta lui Jamie Oliver

Ingrediente:

  • 4 fășii bacon afumat
  • 4 bucăți piept de pui
  • 3 linguri pline de faina
  • 2 oua
  • 150 g pesmet sau fulgi de porumb
  • 4 caței usturoi
  • jumătate legătură de pătrunjel
  • 4 linguri unt la temperatura camerei
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Mai întăi prăjiți fășiile de bacon până când devin rumenite; Le scoateți pe o hârtie de bucătărie pentru a scoate excesul de ulei din ele;

Intre timp pregătiți compoziția de unt. Amestecați untul cu usturoiul pisat și pătrunjelul tocat mărunt. Adaugați baconul tăiat cubulete și amestecați totul.Puneți aceasta compoziție la frigider;

Spălați pieptul de pui. Cu ajutorul unui cuțit sau cu degetele faceți o mica despicătură în pieptul de pui. În acea mica despicătură puneți cate o lingura din amestecul de unt cu pătrunjel. Procedați astfel cu toate bucățile de pui până terminați compoziția de unt. Le împachetați cu ajutorul unor scobitori.

Pregătiți 3 boluri: unul cu faina, unul cu amestecul de oua, unul cu fulgii de porumb/pesmet. Mie îmi place foarte mult crusta care se formează de la fulgii de porumb, dar voi puteți folosi pesmet;

Luați cate un piept de pui și îl treceți prin faina, ou și pesmet sau fulgi de porumb; Într o tigaie încingeți puțin ulei în care prăjiți pieptul de pui pe ambele parti cât să îi dați o crusta arămie;

Preîncălziți cuptorul la 180 °C și lăsăți pieptul de pui aprox. 30  de minute la cuptor; Se servește cu salata sau piure de cartofi, baby carotts și fasole verde.

Foto Imago