Primul gand la friptura de miel ne-a dus imediat cu mintea la Jamie Oliver si la friptura lui de miel de Paste, delicioasa, suculenta si perfect aromatizata, cu o carne atat de bine patrunsa incat se desprinde singura de os.

Pe langa fripura de pui pe care o exersezi mai des, o pulpa intreaga de miel pare o adevarat provocare. Dar, de fapt, nu e cu nimic mai complicata. Iti trebuie doar cateva secrete care sa o faca felul favorit al familiei pe masa de Paste.

Trucuri pentru friptura de miel: 

  • Foloseste cea mai buna si mai mare tava de friptura pe care o ai. Daca nu detii asa ceva, investeste intr-una noua. Nu vei putea coace o pulpa intreaga de miel in tava de prajituri. E de preferat sa folosesti o tava care poate fi pusa si direct pe flacara de la aragaz, pentru ca dupa ce scoti friptura din ea sa gatesti sucurile lasate in tava pentru a pregati cel mai bun sos.
  • Foloseste un termometru pentru carne. Cu el vei putea decide cu exactitate daca fripura e gata sau mai trebuie sa stea la cuptor, fara sa fii nevoit sa tai o bucata din ea.
  • Incinge cuptorul bine si scoate carnea din frigider cu cel putin jumatate de ora inainte sa o pui la cuptor. Asta va asigura gatirea corecta si perfecta a carnii.
  • Nu exagera cu condimentele, dar foloseste mai mult decat clasicele sare, piper si crengute de rozmarin. Lasa-te sedus de arome orientale: portocala si piper, scortisoara si citrice, ardei iute si usturoi. 
  • Nu taia friptura imediat ce ai scos-o din cuptor. Sunt necesare macar 15 minute in care sa o lasi in tava sa se racoreasca. Ideal ar fi sa stea in jur de 30 de minute. 
  • Foloseste sucurile lasate de carne in tava pentru un sos delicios. Mai ai nevoie de un strop de vin si o bucatica de unt pentru a face cea mai buna reductie langa friptura ta.

Acum, ca stii cele mai importante sfaturi, ai nevoie de o reteta buna pe care sa o gatesti pentru masa de sarbatoare.

Pulpa de miel la cuptor cu lamaie si salote

Ingrediente (pentru 8 portii):

  • 1 pulpa de miel de 3kg 
  • sare si piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • 115g unt moale
  • 2 lamai
  • 6 salote / cepe rosii mici

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 230C.

Taie partea de jos a osului de la pulpa de miel. Condimenteaza carnea cu sare si piper din blesug.

Incinge uleiul intr-o tigaie sau oala mare in care sa poti pune intreaga pulpa. Rumeneste-o bine pe toate partile, la foc mediu. Aceasta operatiune poate sa dureze si 10 minute, dar este necesara pentru ca asigura o rumenire frumoasa a carnii la exterior in timp ce toate sucurile vor fi pastrate in interior pentru a obtine o friptura perfecta.Foloseste o pereche de clesti de bucatarie pentru a putea intoarce usor carnea de pe o parte pe alta.

Aseaza pulpa de miel in tava de copt si unge-o pe toate partile cu unt. Feliaza lamaile si aseaza rondelele pe toata pulpa si in jurul ei.  Taie salotele in sferturi si pune-le in jurul pulpei de miel.

Truc: Poti adauga in tava si 200ml vin alb sec

Pune friptura la cuptor. Dupa 15 minute redu intensitatea caldurii la 180C si lasa friptura sa se coaca in jur de 80-90 de minute sau pana cand un termometru de carne inregistreaza 57C in partea cea mai groasa a pulpei.

Truc: In general este nevoie de 15 minute de coacere pentru fiecare 500g de carne+ inca 10 minute.

Scoate friptura din cuptor si acopera-o cu folie de aluminiu timp de 15-30 de minute inainte sa o tai.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: