Chef Florin Dumitrescu - Mushiulet de porc cu merisoare

Ce femeie nu si-ar dori un masterchef acasa? Mai ales de Craciun, ca sa scape de facut sarmale si cozonaci, ori sa ii fie servita o mancare mai exotica? Ei bine, Mos Craciun nu gateste. Mai exact, acasa la Florin Dumitrescu, de sarbatori femeile sunt la putere.

„Nu pot sa ma bag in bucatarie peste femeile din viata mea. Este foarte important ca doamnele sa gateasca de Craciun, sa isi faca de cap in bucatarie si sa invite barbatii la masa. Credeti-ma, nu pot sa concurez cu maica-mea, cu iubita mea sau mama ei la masa de Craciun.” Iar asta nu este singurul motiv. Isi aminteste ca, in copilarie, de Craciun, manca orice ii gatea mama si se trezea dimineata cu emotii, sa isi desfaca darul de la Mos Craciun. „Eu, spre deosebire de multi copii cu care am crescut, imi mancam toate legumele din supa si asteptam cu sufletul la gura perioada fructelor. In copilarie imi placea foarte mult laptele cu cacao, mancarea de urzici facuta de bunica-mea, ciorba de perisoare facuta de mama si pastele facute de tata.” 



Chef Catalin Scarlatescu - lasagna vegetala

Pentru Chef Scarlatescu nu exista un tipar pentru cina ideala. “Poate fi oriunde, cu persoana sau persoanele cu care iti place sa iti petreci seara. Poate fi si pe o bordura cu pizza si ce-o mai da Dumnezeu.” Asa e si cu sarbatorile: “In meseria asta ai parte si de multe renuntari. Cand lumea este la masa, inclusiv la o sarbatoare, tu esti in bucatarie si ai grija ca totul sa fie perfect. Cam asta fac de obicei: sunt in bucataria in care muncesc zilnic la Howard Johnson.” Anul acesta, insa, vrea de la Mos Craciun ceva special: o vacanta frumoasa cu mult soare si nisip alb. Desi “sarbatorile din copilarie aveau farmecul lor. Plecam cu colindul din usa in usa si, la final, ne mandream cu covrigii si merele primite. Bunica mea facea o mancare foarte gustoasa. Rata o gatea intr-un mare fel, mi-a ramas intiparit in minte gustul acela inegalabil.” Pentru ca, in perioada Craciunului, toata lumea consuma preparate grele, el propune o reteta usoara - lasagna vegetala.


 

Chef Sorin Bontea - Piftie de curcan

Gateste de Craciun traditional: sarmale, piftie si alte preparate specifice sarbatorilor de iarna. „Imi place sa miroasa a sarmale in casa atunci cand impodobesc bradul, face parte din atmosfera de Craciun.” Asta ii aduce aminte de Craciunul din copilarie, cand „mancam cam ce se gasea prin magazine, deci nu aveam prea multe optiuni, si pasari de tara, in general. Mama gatea in casa.” 

Isi aminteste cu drag de copilarie, „de venirea lui ‘Mos Gerila’ (asa era pe vremea aceea), care ne aducea cadouri, banane, portocale, mandarine. Asteptam tot anul Craciunul ca sa mancam fructele pe care ni le aducea Mosul.” Acum, chiar daca majoritatea sarbatorilor le-a muncit, de cate ori are ocazia sa fie liber, isi petrece Craciunul cu familia, si il asteapta pe Mos Craciun cu un pahar de vin rosu. „Imi doresc sanatate pentru ca este cea mai importanta si cam atat, in rest vad eu ce mai fac.”

Toate retetele MasterChefilor si interviurile complete le gasesti in revista digitala Foodstory.