In retetele internationale i-am gasit cu denumirea cartofi Hasselback. Numele l-au imprumutat de la restaurantul Hasselbacken din Stockholm unde au fost serviti pentru prima data in acesta forma de eventai sau acordeon.

Modelul a fost repede apotat si adaptat de alte restaurante si bucatari celebri. Am gasit cartofii hasselback si in meniul Nigellei Lawson, dar si al bloggerilor culinari din toata lumea.

Reteta lor este extrem de simpla, desi aspectul pare extrem de complicat. Pentru o portie de cartofi acordeon nu vei munci mai mult decat pentru o tava cu cartofi feliati rumeniti la cuptor. Tot ce iti trebuie este un cutit bine ascutit si putina rabdare.

In mod traditional in fantele create prin felierea cartofului se pun bucatele de unt, sare si piper, dar in functie de gust si dorinte poti pune si feliute de cascaval sau alte branzeturi, usturoi sau ceapa, ierburi aromatice. Important este ca la final vei putea prezenta pe masa o garnitura aratoasa, cu un invelis aproape crocant ca al cartofilor prajiti, cu un mijloc moale ca un piure, dar care, in esenta, nu e decat un cartof copt deghizat.

Cum sa faci cartofi copti “acordeon”?

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari
  • 4 linguri unt topit (sau ulei de masline sau grasime de rata sau ulei de cocos)
  • sare si piper
  • Optional: ierburi aromatice tocate marunt, condimente, baranza rasa, pesmet

Incinge cuptorul la 220C si aseaza gratarul in jumatatea inferioara. Spala cu un burete si usuca bine cartofii. Poti sa ii cureti de coaja daca doresti sau ii poti lasa asa.

Feliaza cartofii fara sa apesi cu lama cutitului pana jos, astfel incat baza sa ramana intacta si sa mentina feliile.

Indeparteaza cativa milimetri feliile una de cealalta. Tine cutitul perpendicular pe cartof, ca sa iti fie mai usor sa faci felii egale ca grosime.

Aranjeaza cartofii intr-un vas de copt sau tava. Unge bine cartofii cu jumatate din unt (sau grasimea pe care ai ales sa o folosesti). Condimenteaza-I cu sare si piper.

Pune cartofii la copt timp de 30 de minute, timp in care feliile subtiri se vor deschide incet ca un evantai. Scoate-i din cuptor si unge-i cu restul de unt.

Pune carttofii din nou in cuptor, timp de 30-40 de minute. Daca vrei sa adaugi branzeturi, ierburi aromatice sau alte ingredinente, acum e momentul. Pune ce iti doresti cu 5-10 minute inainte sa scoti cartofii din cuptor.

Serveste cartofii imediat.

Sursa foto: The Kitchn