Dacă la români preparatele tradiţionale de Crăciun sunt din carne de porc, iar desertul momentului este cozonacul, în familia regală britanică, pe lângă multe alte bunătăţi, pe masă se pune în fiecare an o budincă specială.

Budincă specială, tradiţii speciale

Această budincă "regală" este un preparat aproape banal, însă tradiţiile din jurul său o fac cu adevărat specială. Prepararea ei începe, de fapt, cu 5 duminici înainte de Crăciun. Atunci se pun laolaltă toate ingredientele, 13 la număr, simbol al lui Iisus Hristos şi al celor 12 apostoli ai săi, preparatul se bagă la rece şi nu se serveşte până în ziua naşterii Domnului.

Budinca tradiţională de Crăciun îşi are originea în epoca victoriană şi se obişnuieşte ca în fiecare familie fiecare membru să amestece în budincă, în timp ce spune o rugăciune şi îşi pune, în gând, o dorinţă. Nici amestecatul budincii nu este lăsat la voia întâmplării: mişcările trebuie făcute pe direcţia est-vest, cea pe care se presupune că au călătorit cei trei crai de la Răsărit veniţi să fie martori la naşterea lui Iisus Hristos.

Cum prepari budinca servită de Crăciun de regina Elisabeta a II-a

Ai nevoie, cum spuneam, de 13 ingrediente:

- 250 gr stafide din struguri

- 250 gr stafide de Corint (obţinute din struguri cu bobul foarte mic)

- 185 gr stafide sultanine (obţinute din struguri albi, cu bob oval şi fără sâmburi)

- 150 gr amestec coji de fructe (piersici, mere etc)

- 250 gr grăsime animală sau vegetală

- 250 gr pesmet

- 90 gr făină

- 12 gr condimente, după preferinţe

- 2 ouă întregi

- 180 gr zahăr brun

- 275 ml bere

- 40 ml rom rosu

- 40 ml brandy

Toate ingredientele solide se amestecă într-un bol mare de sticlă, iar apoi peste ele se pun ouăle bătute şi ingredientele lichide. Se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă, se ung bolurile de budincă cu grăsime şi amestecul se aşează în vase, presând bine compoziţia, pentru a nu exista goluri de aer.

Se acopera vasele cu hartie de copt, apoi cu folie de muselină sau folie alimentară şi se pun într-o oală adâncă. Se toarnă în oală apă, astfel încât bolurile să fie acoperite în proporţie de 3/4, se acoperă cu folie de aluminiu şi se pune la foc timp de 6 ore, timp în care se poate realimenta cu apă, la nevoie. După 6 ore se stinge focul, se lasă totul la răcit, iar apoi vasele cu budincă sunt învelite cu grijă şi păstrate într-un loc uscat, răcoros şi întunecat până la Crăciun.