Planta enset, denumită și „banana falsă”, emblematică în Etiopia, ar putea deveni un super-aliment și un salvator de vieți pe măsură ce lumea se confruntă cu schimbările climatice, temperaturile fiind în creștere peste tot.

Recoltele de enset ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni odată cu creșterea temperaturilor. Oamenii de știință au descoperit că recoltele de enset ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni și ar crește siguranța alimentară în Etiopia și alte țări africane precum Kenya, Uganda și Rwanda.

Ce este planta de enset?

Ensetele sau „bananele false” fac parte din familia bananelor, însă sunt consumate într-o singură zonă din Etiopia. Fructul, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, însă tulpina și rădăcina plantei pot fi fermentate și folosite pentru pâine sau terci.

O cultură unică, un nou superaliment

Planta este aproape necunoscută în afara Etiopiei. Cercetările arată totuși că recoltele de enset pot fi crescute în mult mai multe regiuni din Africa, deoarece planta este rezistentă și poate tolera diferite condiții.

Ce este "banana falsă", considerată "copacul împotriva foametei"

Ensetele sunt perene, pot fi plantate oricând și recoltate oricând. Ensetul sau pomul împotriva foamei contribuie la creșterea securității alimentare.

Pandemia de COVID-19  a accentuat foametea în lume

Nivelul foametei și al malnutriției pe glob a înregistrat o creștere dramatică în 2020, a anunțat luni Organizația Națiunilor Unite (ONU). Situația a fost agravată și de pandemia de Covid-19.

Deși impactul pandemiei nu a fost încă pe deplin cartografiat, un raport realizat de mai multe agenții estimează că aproximativ o zecime din populația globală - până la 811 milioane de oameni - a fost subnutrită.

Numărul sugerează că va fi nevoie de un efort uriaș pentru ca lumea să își onoreze angajamentul de a pune capăt foametei până în 2030.

Malnutriția a persistat în toate formele sale, copiii plătind un preț ridicat: în 2020, se estimează că peste 149 de milioane de copii de sub cinci ani sunt prea mici pentru vârsta lor, peste 45 de milioane prea slabi pentru înălțimea lor și aproape 39 de milioane sunt supraponderali. 

Foto shutterstock.com