Ouăle sunt unul dintre cele mai versatile alimente din bucătărie, dar și unul dintre cele mai delicate. Trebuie să se acorde o atenție deosebită manipulării și conservării lor, altfel pot crea un risc de contaminare cu probleme grave de sănătate.

După cum explică Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), trebuie să cumpărăm întotdeauna ouă cu coaja intactă și curată. Acestea trebuie să aibă data limită de consum imprimată pe ambalaj. Acestea trebuie păstrate întotdeauna în frigider și scoase imediat ce urmează să fie folosite.

Există o credință falsă că este necesar să speli ouăle înainte de a le depozita în frigider, dar adevărul este că acest lucru poate fi contraproductiv. Coaja este poroasă, așa că apa poate permite germenilor să pătrundă în interior. Dacă sunt foarte murdare, pot fi spălate, dar doar înainte de a le găti.

Ne-am întrebat cu toții dacă ouăle proaspete pot fi congelate. Ei bine, US Food and Drug Administration afirmă că este posibil să le congelați, dar fără coajă.

Motivul este simplu: atunci când este înghețat, albușul se poate dilata, poate sparge coaja oului. Din acest motiv, experții spun că cel mai bun mod de a congela ouăle este să le bateți și să le turnați într-un recipient de sticlă cu închidere ermetică.

În acest fel, ouăle se pot păstra în congelator în condiții perfecte între opt și douăsprezece luni. Cu toate acestea, ca în cazul tuturor alimentelor, cu cât stau mai puțin timp în congelator, cu atât își vor păstra mai bine aroma și textura.

Când vine vorba de decongelarea lor, cel mai bine este să o faceți în frigider (niciodată la temperatura camerei) până când își recapătă starea naturală. Apoi, pe măsură ce ouăle sunt bătute, putem pregăti o omletă cu ele.

Ouăle fierte nu pot fi congelate. Deși procesul de congelare nu va cauza probleme de sănătate, va face ca albușurile să aibă o textură cauciucată foarte neplăcută.