Mâncarea livrată la domiciliu nu e de ieri sau de azi, însă Adi Hădean a remarcat că ea a căpătat un avânt (așteptat) în timpul stării de urgență. Bucătarul român, care dedică ore întregi în fiecare zi gătitului acasă, a reacționat pe rețelele sociale la creșterea exponențială a aplicațiilor de livrat mâncare la domiciliu.

Adi Hădean este de părere că cei care comandă mâncare pentru acasă o fac fără să-și dea seama de calitatea slabă a preparatelor pe care le plătesc.

Ce e rău în a mânca acasă? Nimic, desigur, mai ales dacă mănânci ce ai gătit tu. Nu-i rău nici să mânânci mâncare comandată/livrată sau take-away, dacă poți face asta în mod conștient. Ceea ce se întâmplă tot mai puțin, judecând după cursa nebună a aplicațiilor care se întrec să livreze mai repede, mai ieftin. Apeși un buton și capeți în schimb promisiunea că într-o oră vei mânca mâncare caldă. Da’ eu nu aș mai numi-o mâncare. Aș numi-o nutreț livrabil, cu tot respectul pentru nutreț. Și o să vă spun de ce.

Orice trebuie să fie cald, în 5 minute nu va mai fi la fel de cald. Orice trebuie să fie rece, în 5 minute nu va mai fi la fel de rece. Orice lucru ieftin e pe cheltuiala ta, dar încă nu realizezi. Scăderea calității mâncării e inevitabilă și garantată, mai garantată (permiteți) decât livrarea într-o oră”, spune Adi Hădean pe Facebook.

Bucătarul susține că restaurantele care livrează preparate la domiciliu renunță la multe standarde de calitate pentru a putea solicita clienților un preț care lor li se pare accesibil.

Pentru un restaurant, mâncare ieftină înseamnă ingrediente mai proaste, personal necalificat (cu capacitate redusă de a găti vag corect, cu capacitate redusă de a respecta niște norme de igienă stricte), înseamnă un meniu limitat la carbohidrați în exces, grăsimi în exces, tehnici de gătire folosite abuziv (prăjire+prăjire și un pic de prăjire la final), legume conservate și supe cu multă gelatină, care rămân fierbinți 20-30 de minute după ambalare”, mai spune Hădean.

Bucătarul remarcă faptul că oamenii nu mai au timp pentru nimic, nici să simtă mâncarea. Se hrănesc pentru a-și potoli foamea și nu le mai pasă de experiența culinară pe care ți-o oferă un restaurant, chiar și în aer liber, având în vedere contextul actual. Hădean consideră că e un comportament periculos pentru sănătatea tuturor celor care au tăiat de pe listă mersul la restaurant.

Apoi, la 45 de ani, două stenturi mai târziu, ajunși pe o terasă care a supraviețuit cine știe cum apocalipsei, o să vă oripilați pentru că mâncarea n-a ajuns la voi instantaneu, pentru că n-are trei linguri de sare și una de monoglutamat de sodiu ca să mai simțiți și voi vreun gust, pentru că tâmpitul de ospătar e și el om și are reacție, pentru că pastele sunt al dente și carnea chiar opune rezistență când o muști (mizeriile alea din “vită” cu 39 de lei porția și care “se topesc în gură” sunt frăgezite artificial, adesea chimic, ca să știți și voi), pentru că bucătarului i se rupe de mama dumneavoastră și de cum v-a învățat dânsa să vă gestionați așteptările”, mai spune bucătarul.

Fotografii: Adrian Hădean

Vezi și VIDEO: ShARE ÎN BUCATE - Crumble cu fructe de pădure