Chiar dacă bucătăria bulgărească este asemănătoare, din multe puncte de vedere, celei românește, există o mulțime de feluri tradiționale, gustoase și extrem de sățioase, care fac deliciul turiștilor. Astfel, dacă ajungeți în Bulgaria, vă recomandăm să încercați:

Banitsa

Este o plăcintă tradițională făcut cu aluat de patiserie, brânză și ouă bătut, totul pus la cuptor până când capătă o crustă auriu și extrem de crocantă. Extrem de delicioasă, conține multe calorii.

Tarator

O supă rece, una dintre favoritele bulgarilor, în special pe perioada verii. De obicei, se servește la felul întâi și este făcută din castraveți proaspeți, usturoi, iaurt, mărar, condimente, oțet și zeamă de lămâie. Foarte gustoasă și răcoroasă.

Meshana Skara

Este ceea ce englezii ar denumi ”mixed grill”, o combinație de carne la grătar, în variate gusturi și texturi. În general, e vorba de chiftele, fripturi de porc, frigărui și varianta bulgărească a micilor, kebapche. 

Shopska Salata

Celebra salată bulgărească, din castraveți feliați, roșii, ceapă, ardei, pătrunjel proaspăt și brânză. Secretul gustului fresh? Brânza dată pe răzătoare deasupra legumelor îi dă salatei o aromă irezistibilă.

Shkembe

O ciorbă care e recomandată în caz de mahmureală și care este, în principiu, sora din Bulgaria a ciorbei de burtă. Preparatul este asezonat cu usturoi, ardei iute și oțet.

Foto: Shutterstock

ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.