Pe 9 martie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia. Dincolo de semnificatia crestina, romanii au pastrat un obicei gurmand: femeile gatesc mucenici, iar barbatii servesc 40 pahare de tuica.

Mucenicii, sfintisorii sau bradosii cum se mai numesc au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, si sunt copti din aluat de cozonac. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.

In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

Va propunem 3 retete diferite de mucenici,de la 3 bloggeri culinari.

1. Mucenici muntenesti - o reteta de Lauraadamache.ro

Ingrediente pentru 250-260 mucenici

  • 300 gr faina
  • 150-160 apa foarte calda
  • 1 varf cutit de sare
  • 2,5 l apa
  • 2 portocale mari ( doar coaja)   
  • 1 lamaie mare ( doar coaja)
  • zahar (cca 10-12 linguri)
  • nuca macinata
  • scortisoara
  • esenta de rom
  • un varf cutit sare

Modul de preparare pe www.lauraadamache.ro


2. Mucenici de Post - o reteta Bucatareselevesele.ro

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 150 g zahar
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 300 ml frisca vegetala (Grano Vita)
  • 250 ml suc carbogazos de portocale(dar merge bine si apa minerala)
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 150 ml ulei

Sirop mucenici:

  • 300 g zahar
  • 800 ml apa
  • coaja ras de la 1 lamaie
  • 1 fiola esenta Rom

Modul de preparare pe www.bucatareselevesele.ro


 

3. Mucenici moldovenesti
In Moldova se prepara niste mucenici copti (sfintisori) care sunt atat de pufosi, insiropati si deliciosi, incat nu ii poti refuza.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 1 ou
  • 25 g drojdie
  • putina coaja rasa de lamaie
  • 30 g unt
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 300 ml lapte

Pentru sirop:

  • 1 ceasca zahar
  • 1 ceasca miere
  • 2 cesti de apa
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Pentru topping:

  • 250 g nuci tocate

Modul de preparare pe www.divainbucatarie.ro