De ce cu ulei si nu cu alta grasime? Pentru ca uleiul de cocos este o sursa de grasimi saturate sanatoase, care in acelasi timp contine cu 10% mai putine calorii decat uleiurile clasice. Este deci indicat sa-l consumi si daca esti la dieta. De fapt, multe studii asociaza consumul de ulei de cocos cu pierderea in greutate. Iata cum poti sa arzi grasimi chiar cu ajutorul grasimilor!

Si pentru ca uleiul de cocos contine polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, fier si calciu. Intareste sistemul imunitar si este usor de digerat. Este singurul ulei in care vei regasi mult acid lauric, o grasime care se afla si in laptele matern, si care te protejeaza de virusi si bacterii. Si stim prea bine cat de sanatos este laptele matern!
Un alt motiv pentru care reteta mea e cu ulei de cocos este si maleabilitatea lui. La rece, uleiul are forma solida pe care o stii. La cald, devine lichid. Il vei putea incorpora intr-o reteta viitoare foarte usor, la preparare, si vei putea obtine consistenta dorita dupa ce o vei da la frigider pentru o ora sau doua.

Si cum reteta pe care ti-o propun aici este una raw, nu-i nevoie sa te gandesti cum tu sau copilul tau puteti beneficia de toate minunatele proprietati ale uleiului de cocos de unul singur. De ce? Pentru ca reteta vine la pachet cu nuci pline si ele de grasimi sanatoase, capsuni pline de vitamine si antioxidanti, miere si vanilie. Si toate se pastreaza intacte pentru ca nu vei folosi caldura pentru a o prepara. Niciun copil nu mai sta pe ganduri in fata unui asemenea pachet de sanatate, cu un gust extraordinar!

Pentru prepararea tartei, trebuie sa pregatesti cele doua componente principale: blatul si umplutura.

Pentru blatul de tarta, ai nevoie de:

  • 85g de nuci pecan, pisate
  • 20g de fulgi de cocos, neindulciti
  • Pentru umplutura, iti trebuie:
  • 300g de capsuni proaspete
  • 200g de ulei de cocos Republica BIO
  • 140g de nuci caju, pisate sau zdrobite
  • 110g de miere
  • un varf de cutit sare
  • 1 lingurita de extract de vanilie sau ¼ de lingurita cu seminte de vanilie

Cum o prepari:
Pune nucile pecan in robotul de bucatarie si marunteste-le, apoi adauga fulgii de cocos. Vei obtine un aluat usor lipicios. Pune aluatul intr-o forma de tort cu diametrul de 22-23cm si inaltime de 2cm si preseaza-l cu dosul unei linguri de lemn pe fundul si pe peretii vasului. Asa obtii crusta, sau blatul.

Uleiul de cocos are consistenta untului atunci cand este tinut la temperaturi pana in 25 de grade Celsius si este lichid peste aceasta temperatura. Pentru reteta pe care ti-o propun acum, daca l-ai pastrat la frigider, lasa-l cateva ore la temperatura camerei pana devine lichid, sau topeste-l la bain marie daca te grabesti. Pune nucile caju in robot si marunteste-le, dupa care adauga mierea, uleiul de cocos, sarea si vanilia. Si asa ai obtinut crema.

Toarna crema peste blat intinde-o uniform. Da tarta la frigider pentru o ora, pana se intareste crema. Spala bine capsunile si scurge-le de apa – eu le sterg usor cu un prosop de hartie ca sa ma asigur ca sunt foarte bine uscate – apoi aseaza-le peste stratul de crema. Dupa ce ai ornat tarta, daca mai ai rabdare, mai las-o o ora la frigider inainte de a o servi.

Consistenta crocanta a blatului se potriveste de minune cu crema care se topeste in gura. E un desert usor si racoritor cu care te poti indulci in orice zi de vara!