Foodstory.ro a stat de vorba cu Tudor Alexandru si Silviu Popa, doi barmani talentati care au castigat locul 1, respectiv 3, la etapa mixta de bere si vin din cadrul competitiei nationale Barmaniada 2012.

Desi inca nu se prea consuma cocktailuri pe baza de bere si vin in  Romania, aceste bauturi par sa cucereasca incet din ce in ce mai mult teren.

"Din pacate nu obisnuiesc sa bea cocktailuri pe baza de bere, dar asta doar pentru ca ele (cocktailurile) nu se regasesc la noi in tara pe meniuri, desi cererea pentru astfel de bauturi este mare, daca e sa ne uitam dupa ce popularitate are berea cu lamaie :). Din pacate, acesta bere se gaseste imbuteliata si in consecinta contine destul de multi stabilizatori si arome. Ca alternativa buna si sanatoasa as recomanda limonada proaspat facuta amestecata cu bere”, ne-a explicat Silviu Popa.

Ce cocktail pe baza de bere recomandati? Dar pe baza de vin?

Tudor Alexandru

Pe baza de bere am creat impreuna cu ai mei colegii un cocktail care se numeste Irish Frame si contine urmatoarele:
-30 ml Jameson
20 ml sirop artar
10 ml liq piersici
20 ml fresh lamaie
Top Bere Pils
Pahar  Collins.

Se prepara astfel:
Se toarna toate ingredientele in pahar, mai putin berea. Se amesteca bine, dupa care se adauga celelalte ingrediente.

Pe baza de vin, si cred ca este si cel mai popular si usor de facut atat acasa, cat si in bar, este Sangria.

Sangria
Brandy  - 30 ml
 vin rosu – 60 ml
 suc de portocale – 60 ml
 fructe proaspete – piersica, portocala, lime, lamaie, grapefruit,
 lemon-lime soda (sprite/7up)- top
Build, in pahar de vin rosu.
Se pune gheata ¾ in pahar, se adauga ingredientele, mai putin lemon-lime soda. Se amesteca cu o lingurita, si se completeaza cu Sprite sau 7UP.


Silviu Popa     

Daca tot a venit frigul as recomanda un Black Velvet (bere neagra stout si sampanie), iar pe baza de vin as recomanda cocktailul pe care l-am creat, Elisabeth (50ml Dubonnet, 15mlgin Monkey 47, 15ml fresh lamaie,2 lingurite zahar praf infuzat cu cafea si 3 lingurite magiun de prune) sau daca doriti ceva mai racoritor puteti incerca un Hugo.

Pentru femeile carora nu le place gustul berii – ce combinatie simpla, pe care o pot face singure, recomandati?

Tudor Alexandru: Cea mai simpla combinatie, pe gustul fetelor, este berea amestecata cu sirop de fructe. Putem folosi sirop de zmeura, capsuni, afine, coacaze sau orice alte fructe de padure.

Silviu Popa: Pentru fetele carora nu le place gustul berii – recomanda o combinatie simpla, pe care o pot face singure: 1/2 bere si 1/2 Sprite. Sau daca vor sa incerce o bere nefiltrata, le recomand stoarcerea a doua squzeez-uri de portocala in bere.

Toata lumea bea vin cu apa minerala – ce parere aveti despre asta? Ce alta combinatie deosebita ar trebui sa incercam?

Tudor Alexandru: Se spune ca un atunci cand esti un tanar cantaret, canti toate notele. Insa pe masura ce inaintezi in varsta canti doar notele corecte sau care se potrivesc. La fel se intampla si in ceea ce priveste vinul. Cele mai simple combinatii sunt si cele mai bune. Eu pe langa apa minerala as adauga sirop de soc, de exemplu, un alt produs cu traditie la noi in tara. Sau as inlocui vinul alb cu unul spumant in care as adauga sirop de soc si menta sau busuioc.

Silviu Popa: Este adevarat ca pe perioada verii sunt multi aceia care opteaza pentru o astfel de bautura. E o combinatie clasica, racoritoare, consumata in special vara, sunt de acord cu ea atat timp cat se foloseste un vin modest. Din pacate am intalnit si oameni care beau un vin premium, vin care trebuie degustat, savurat si apreciat. O combinatie pe care as recomanda-o,nu neaparat mai deosebita dar altceva, ar fi combinarea acestui "sprit" cu cateva frunze de menta sau chiar de busuioc.

Ce vin romanesc bun sa comandam la bar sau la restaurant?

Tudor Alexandru: Sunt multi producatori de vinuri bune in Romania, insa printre cele care mi-au atras atentia sunt cele de la Samburesti, Serve si Vin Arte.

Silviu Popa: Sa recomand un vin anume imi e putin greu pentru ca avem vinuri romanesti foarte bune. Pot recomanda in schimb clientilor sa le dea o sansa si atunci cand doresc sa consume un vin sa nu se indrepte prima data spre cele frantuzesti, ci sa incerce unul romanesc.