Toti membrii familiei rusilor au la baza cocktailul original: Black Russian – un mix simplu pe baza de vodka ruseasca si lichior de cafea – 5 parti vodka, 2 parti lichior. Pentru o varianta mai dulce, se accepta si 3 parti vodka la 2 parti lichior, dar noi preferam varianta clasica.

Black Russian

Inventat pare-se de un barman de la faimosul hotel Metropole din Bruxelles pe la inceputul secolului 20, Black Russian este de fapt o vodka „innegrita” care este bauta fie ca atare, fie peste care se pot construi altele din familia „The Russians”.

Ingrediente

50 ml Vodka, 20 ml lichior de cafea (Kahlua sau Tia Maria), gheata

Metoda de preparare

Intr-un pahar clasic de whisky se adauga cateva cuburi de gheata, urmeaza vodka si la urma – usor – lichiorul de cafea. Cocktailul se serveste imediat, neamestecat – mixarea licorilor este lasata celui care o bea.

Varianta: Reteta clasica a unui Black Russian se poate – pentru a o diferentia de urmatorul Russian – numi si Clean Black Russian. Daca doriti insa un cocktail lung, mixul se serveste intr-un pahar inalt si se „murdareste” cu cola: turnati vodka peste gheata, apoi lichiorul de cafea si umpleti paharul cu cola! Acum aveti un Dirty Black Russian :)

White Russian

Aparut oficial prin 1965, White Russian este o varianta soft a originalului: taria unui Black Russian se dilueaza cu frisca lichida simpla.

Ingrediente

50 ml vodka, 20 ml lichior de cafea (Kahlua sau Tia Maria), 50 ml frisca lichida, gheata

Metoda de preparare Intr-un pahar clasic de whisky, se toarna vodka si lichiorul de cafea peste cuburile de gheata, iar la urma, cu grija, frisca lichida care ramane la suprafata. Se poate amesteca usor, dar e mai spectaculos servit in straturi.

Varianta: Daca nu doriti o diluare a tariei originale a unui Black Russian – ba dimpotriva! – incercati inlocuirea cremei cu lichiorul cremos Bailey’s si transformati ceea ce ar fi trebuit sa fie un inocent White Russian intr-un Blind Russian: un cocktail in care TOATE ingredientele sunt cu alcool! Oh, those Russians…