Kombucha este o băutură cunoscută și folosită din timpuri străvechi, avându-și originea în China. Mai exact, Kombucha a fost descoperită acum 2000 de ani, în timpul dinastiei Tsin.

Medicul chinez care a descoperit băutura miraculoasă se numea Kombu, de unde și denumirea de kombucha. Se spune despre ea că întinerește și redă vigoarea pierdută, elimină efectele toxinelor.

Băutura fermentată Kombucha este recunoscută la nivel mondial pentru proprietățile de detoxifiere, energizante și pentru efectul general de îmbunătățire a sănătății.

Kombucha conține bacterii probiotice, polifenoli, vitaminele B, C, enzime organice, aminoacizii vitali și alți nutrienți benefici pentru organism.

Ce este Kombucha 

Kombucha este o băutura acidulată cu gust de cidru și se obține prin fermentarea ceaiului negru sau verde cu ajutorul unei ciuperci, care este, de fapt, o simbioză între bacterii și drojdii.

Cum se prepară Kombucha

Rețetă Kombucha: Pentru fiecare litru de băutură se folosește un ”pui” de ciupercă obținut recent din ciuperca mamă. Acești pui se ridică la suprafața băuturii. E bine să nu fie expusă la soare și să fie spălată cu oțet de mere înainte de a o folosi.

În apă (plată sau de izvor) se pun 100 g zahăr și 6 g de ceai negru sau verde (două pliculețe, sau frunze de ceai). Se acoperă carafa cu un tifon strâns cu un elastic pentru a evita pătrunderea insectelor sau a prafului. În următoarea băutură se pun 100 ml din ceaiul precedent și 100 ml oțet de cidru pentru a acidifica mediul. Se poate conserva o săptămână la frigider. Ciuperci proaspete se pot cumpăra prima dată de pe site-urispecializate.

Nu se folosesc obiecte sau vase de metal, ci doar din sticlă, porțelan, ceramică smălțuită, lemn sau plastic.

Pentru infuzia de ceai nu se folosește apă fierbine, fiindcă omoară cultura de ciuperci. După infuzarea ceaiului se așteaptă să se ajungă la temperatura camerei și abia atunci se pun zahărul și ciuperca.

Kombucha, beneficii pentru sănătate

Consumată dimineața, este o metodă excelentă de energizare, ajutând la trezirea rapidă a organismului. Dacă se bea după masă, poate oferi un boost de energie pentru un antrenament sau pentru exerciții fizice solicitante.  Seara, este cocktailul perfect ce are rolul de a combate toxinele acumulate pe parcursul zilei.

Ajută digestia

Ceaiul Kombucha conține enzime digestive și vitamine din grupul B, care ajută la reducerea stresului, a anxietății și îmbunătățesc memoria. De asemenea, aceste vitamine ajută la buna funcționare a metabolismului corpului tău.

Pe de altă parte, enzimele digestive sunt de ajutor la dezintegrarea alimentelor în molecule mai mici, astfel ușurând sarcina corpului de a absorbi nutrienții prezenți în hrana pe care o consumăm.

Conține antioxidanți

Antioxidanții, așa cum sugerează și numele, ajută la încetinirea procesului de oxidare.

Întărește imunitatea

Stimulează funcția hepatică

Detoxifică organismul

Ceaiul Kombucha ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului rău și creșterea celui bun, fapt ce reduce riscul de a suferi de boli cardiace. În plus, unele studii științifice au arătat că, persoanele ce au consumat în mod frecvent această băutură au arătat o rezistență crescută față de apariția cancerului, fapt explicat prin conținutul de polifenoli din ceaiul negru sau verde necesar preparării ei.

De asemenea, s-a demonstrat faptul că deficitului de acid lactic poate fi reglat de un consum regulat al ceaiului Kombucha.

Precauții și contraindicații:

Întrucât este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha Ceai va fi administrata cu prudenta în cazul gastritei hiperacide. De asemenea, va fi luata în doze mici la început de persoanele care suferă de colita de fermentație.

Foto Imago