Se intampla de multe ori sa ramai cu cate un pahar de vin din sticlele deschise la o petrecere sau sa desfaci o sticla si sa nu bei din ea decat un pahar, iar peste cateva saptamani sa iti para rau ca ai irosit bautura. Nu trebuie sa il mai arunci, daca stii cum sa profiti de el in bucatrie. Pe langa mancaruri, vinul ramas poate avea si alte intrebuintari.

Ingheata-l! Toarna vinul in tavite de gheata si foloseste-l la retetele viitoare. Un cub de vin inghetat va fi perfect pentru retetele in care nu ai nevoie decat de cateva linguri de vin.

Transforma-l in sirop. Amesteca vinul ramas cu zahar si lasa-l sa fiarba pe foc pana cand se reduce la un sirop gros. Pe acesta il poti folosi pentru a-l turna peste fructe, inghetata, clatite, in marinade sau in dressing-uri.

Transforma-l in jeleu. aAelasi sirop pregatit din vin devine un jeleu daca ii adaugi gelatina sau pectina. Jeleurile din vin pot fi pastrate pana la viitoarea petrecere unde sa le servesti langa branzeturi.

Transforma-l in otet. Pentru asta trebuie, insa, sa ai rabdare cateva luni. Pune vinul ramas intr-un recipient inchis, intr-un loc racors si intunecat si vei obtine cel mai bun otet pentru salate. La inceput se va tulbura, dar in cateva luni se va limpezi. Vei stii ca e gata cand vei observa la baza vasului o pelicula alba.

Aromatizeaza sare. Cu acelasi sirop de vin poti aromatiza sare dupa o formula simpla. Pune 350g de sare grunjoasa pentru fiecare lingura de sirop de vin. Rezultatul e o sare delicioasa perfecta pentru fripturi din carne de rata sau vinat.

Gateste cina cu vinul ramas