Clasicii secolului de aur, toti mari iubitori ai vinului asemenea lui Georges Brassens, au condamnat prostul obicei al carciumarilor de "a boteza" vinul. Gheata pusa in vin se topeste, iar botezul este inevitabil. Insa vinurile albe se beau reci, cum este si cazul sampaniei, dar nu pot fi tinute in congelator.

Pentru ca vinul sa fie servit rece, sticla este tinuta la frigider. Spre deosebire de cel rosu, care se serveste la temperatura camerei, vinul alb se toarna in cantitati mici in pahar pentru a nu se incalzi, iar paharul trebuie tinut intotdeauna de picior, nu de cupa. Lucru pe care il stie orice cunoscator.

Exista insa si o modalitate de a mentine rece vinul fara sa i se adauge cuburi de gheata: boabele de struguri. Se scot boabele de pe un ciorchine mare de strugure, alb si dulce, se pun intr-o punga de plastic si se baga la congelator.

Cand se serveste vinul, boabele se pun direct inghetate in pahar. Acestea vor mentine vinul rece si vor avea pe deasupra un aspect frumos. Si apoi se poate face ca in cazul maslinei care decoreaza un pahar de Martini dry... se pot manca. Insa numai dupa ce s-a baut tot lichidul din pahar si dupa ce boabele s-au dezghetat.

Exista persoane care prefera sa manance boabele direct din congelator, pe post de desert. Sunt delicioase, mai ales cele dulci muscat, si foarte racoritoare vara. Acum insa se folosesc pentru a tine vinul rece: sunt mai estetice decat gheata si nu altereaza consistenta licorii.
Multi prefera insa metoda traditionala: pentru ca vinul sa fie servit rece, cu cateva grade mai putin decat temperatura normala, se tine sticla cateva ore la frigider. Strugurii inghetati sunt, intr-adevar, noua moda dar orice moda este trecatoare, conchide EFE.