Recomandarile referitoare la moderatie, facute de autoritatile medicale, de producatori sau de comercianti, difera, insa, de la un individ la altul, de la femei la barbati si tin cont de greutatea corporala, de starea de sanatate, de asocierea sau nu cu mancaruri.

Care este consumul zilnic recomandat de vin
In general, se considera ca un consum moderat de vin, responsabil, este de 2-3 pahare (80-120 mililitri) pe zi pentru barbati si 1-2 pahare pentru femei, noteaza prof. dr. Liviu Dejeu in cartea ''Vinul si sanatatea'' (2011), valorile apropiate de minim fiind mai potrivite pentru sezonul de vara.

Un alt factor important, care trebuie avut in vedere, este taria alcoolica a vinului. In tarile occidentale, este preponderenta preferinta pentru vinurile usoare, de 10-11% vol, in timp ce in tara noastra este vadita tendinta spre consumul vinurilor cu tarie alcoolica mai mare, chiar de 13-14% vol. Aceasta este determinata si de incalzirea climatica, care favorizeaza acumularile sporite de zaharuri si, prin urmare, continuturi in alcool mai ridicate, fara ca aceasta sa se coreleze cu insusirile calitative ale vinului. Cu atat mai mult, pentru perioadele caniculare, sunt recomandate vinurile usoare, seci, racoritoare, consumate la masa de pranz si la cina, precum si evitarea bauturilor ''tari'', precum tuica, vodka, rachiul, coniacul, whisky-ul etc.

Aciditatea vinului este si ea importanta, pentru ca aceasta ii confera o anumita prospetime, vioiciune, vigoare, insusiri care fac ca vinul sa fie consumat cu placere, mai ales in anotimpul de vara. Vinuri cu aciditate ridicata se obtin la noi in tara in podgoriile si in centrele viticole mai nordice, cu climat mai racoros (Podisul Transilvaniei, nord-vestul tarii, nordul Moldovei etc). Totodata, sunt importante si soiurile care la maturitate au un continut mai ridicat in aciditate, printre acestea numarandu-se Iordana, Mustoasa de Maderat, Majarca alba, Francusa, Galbena de Odobesti, Plavaie, Feteasca regala, Feteasca alba, care sunt cultivate in aceste zone.

Se tine seama, de asemenea, si de armonia dintre vin si preparatele culinare.
In anotimpurile de vara, cand meniurile sunt preparate cu multe legume proaspete si carne alba de pasare, mancaruri pe baza de peste, branzeturi, sunt preferate vinurile albe, seci, tinere, cu o fructuozitate pronuntata. Selectia vinurilor albe, mai usoare, aduce o racoare delicata in zilele caniculare de vara, putand fi asociate cu mancaruri pe baza de sparanghel, vinete, dovlecei, rosii, ciuperci, conopida etc. Setea de vara poate fi stinsa cu un vin de Cramposie, Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi, Mustoasa de Maderat, Francusa, recomanda prof. dr. C.Tardea.

Ce vinuri sunt recomandate pe timp de vara si la ce temperaturi

Vara sunt recomandate si vinurile roze, seci, precum si spumantele, acestea din urma putand fi asociate cu majoritatea mancarurilor, de la antreuri pana la desert.

Vinurile albe si roze se servesc, de obicei, la temperaturi situate intre 10 si 12 grade Celsius. Racirea vinurilor albe urmareste exaltarea prospetimii si a fructuozitatii. Se recomanda introducerea sticlelor in frigider sau in frapiere umplute pe jumatate cu gheata si apa, evitandu-se introducerea lor in congelator, intrucat racirea brusca duce la o pierdere din buchetul specific vinului sau chiar la accentuarea unor defecte, fara a mai mentiona riscul spargerilor de sticle. De asemenea, nu este indicata nici introducerea cuburilor de gheata in vinul din pahar.

Vinurile spumante, printre care sampania sau Muscatul spumant, se servesc la temperaturi mai scazute, de 6-8 grade Celsius, aceasta temperatura permitand o perlare (degajare a bulelor) de lunga durata.