Este prima oara ca un studiu dezvaluie in ce masura cafeaua bauta seara intarzie ceasul circadian intern, care ne semnaleaza la nivel celular momentul cand trebuie sa ne culcam si cand sa ne trezim. In cadrul sau, cercetatorii au apelat la cinci persoane, trei femei si doi barbati, care au fost supusi unor experimente cu cafeina timp de 49 de zile in laboratorul pentru somn si cronobiologie de la Universitatea Colorado (Statele Unite).

Participantii au fost pusi in patru situatii in care au fost asociate diferite grade de luminozitate si doze de cafeina. Ei au fost plasati intr-un mediu slab luminat si au primit un comprimat de 200 de miligrame de cafeina, potrivit greutatii lor. Cercetatorii au prelevat esantioane de saliva pentru a masura nivelurile de melatonina, hormon secretat de glanda pineala pentru a induce somnul.

Ceasul central uman se regleaza in functie de intensitatea luminii si coordoneaza ceasurile celulare in tot organismul, explica cercetatorii. In timpul ciclului circadian de 24 de ore, nivelurile de melatonina din sange cresc pentru a semnala inceputul perioadei biologice de somn, scazand apoi la rasarit, pentru a semnala trezirea.

Participantii la studiu care au luat un comprimat de cafeina in mediu slab luminat au inregistrat o intarziere de circa 40 de minute in ritmul circadian la inceputul fazei de somn fata de cei care primisera un produs placebo. Intarzierea provocata de doza de cafeina a fost de circa o jumatate din cea indusa de o expunere de trei ore la o lumina intensa inainte de a merge la culcare.

Studiul a mai aratat ca o lumina puternica, singura sau combinata cu consumul de cafeina, provoaca o intarziere a ciclului circadian de 85 si, respectiv, 105 minute.

Pe Pro Tv Plus puteți vedea Share în Bucate: