Ceaiul a ajuns parte a ritualului zilnic pentru multa lume. Ne-am obisnuit sa fierbem putina apa, sa inmuiem pliculetul si, in 5 minute, sa bem rapid o infuzie parfumata. Din pacate pierdem mult din savoarea si placerea pe care ni le pot aduce o ceasca de ceai daca nu stim sa o sorbim ca un expert. Iata ce pasi poti sa urmezi pentru ca in timp sa iti cultivi gustul pentru ceaiuri bune, baute in tihna, ca intr-un ritual japonez.

Ceaiul de calitate se recunoaste dupa frunze

Daca acorzi putina atentie frunzelor de ceai pe care le pui in cana, vei invata sa distingi un ceai de calitate superioara de unul obisnuit. De exemplu, frunzele de ceai alb ar trebui sa fie acoperite de un puf fin si alb, in timp ce ceaiurile verzi din Japonia ar trebui sa aiba o culoare verde –albastruie intensa.

Ceaiurile proaspete vor avea un aspect lucios, stralucitor, iar frunzele intregi vor avea o aroma mai puternica decat cele rupte.

Invata sa faci infuzii

In locul pliculetelor invata sa iti faci ceaiul in stil clasic, din frunze intregi peste care sa torni apa fierbinte si sa le strecori ulterior. Scuza ca dureaza prea mult nu este realista. Numai unele sortimente de ceai alb sau oolong au nevoie de infuzare timp de 7 pana la 10 minute, in timp ce altele pot fi gata in 2 -3 minute.

In plus, pe piata exista acum nenumarate ustensile, cani si strecuratori pe care le poti folosi usor pentru a pregati ceaiul. Experimenteaza cu mai multe tipuri de ceai si alege-l pe cel care se potriveste cel mai bine cu gustul care iti place si cu timpul pe care il ai la dispozitie.

Citeste in cana de ceai

Inainte sa te grabesti sa bei ceaiul obisnuieste-te sa ii admiri culoarea. Opacitatea sau transparenta iti vor spune multe despre gustul sau. Ca sa iti fie mai usor obisnuieste-te sa folosesti cani sau cesti din sticla transparenta sau cu interiorul alb. Daca ceaiul este inchis la culoare, dar fara impuritati, aroma sa va fi cu siguranta puternica. Un lichid cu impuritati iti va arata in cele mai multe dintre cazuri un ceai de calitate inferioara.

Alinta-ti mirosul

Nu degeaba asiaticii sunt experti in ceaiuri. Pentru ei ceaiul este un ritual, iar aroma si gustul ceaiului sunt la fel de importante ca mirosul care te ademeneste din ceasca. In Taiwan, de exemplu, exista niste cesti speciale folosite pentru a bea ceaiul astfel incat sa poti simti din plin mirosul inainte sa il sorbi. Ca sa experimentezi poti folosi cani sau cesti inguste si sa inchizi ochii atunci cand tragi pe nari aroma. Degustatorii de ceai profesionisti obisnuiesc chiar sa isi bage, la propriu, nasul in frunzele de ceai ca sa ii simta mai bine mirosul.

Gusta, savureaza si relaxeaza-te

Abia dupa ce sorbi aroma poti lua si o gura din ceaiul pregatit. La fel ca in cazul vinurilor, e suficient un strop de ceai pe care sa il tii putin in gura inaite sa iti coboare pe gat. Asa vei putea sa observi gustul pe care ti-l lasa, daca este uleios sau dimpotriva cremos, daca iti lasa gura uscata sau umeda. Unele ceaiuri pot lasa o aroma intensa chiar si la cateva ore distanta dupa ce le-ai baut.

Fiecare tip de ceai are un alt fel de efect asupra starii fizice si psihice. In general, oamenii asociaza ceaiul verde cu limpezimea mintii, iar ceaiul negru cu energia, dar efectele sunt diferite de la o persoana la alta.