Aproape toata lumea are cate o bautura preferata sau una pe care o ocoleste pentru ca stie ca da dureri de cap crunte si mahmureala care tine o zi intreaga. Sunt si persoane care ocolesc anumite bauturi pentru ca spun ca le dau o stare de melancolie si depresie. In timp ce unele persoane cred ca ginul le face mai triste, altii spun ca prefera tequila pentru ca le da curaj. Adevarul este ca, indiferent de bautura, alcoolul are acelasi efect. Diferentele stau in cat de tare e bautura respectiva (concentratia de alcool), cum este absorbita de organsim si ce te astepti sa ti se intample.

Un studiu facut in 1970 a comparat, de exemplu, efectele pe care votca si burbonul le au asupra alcoolicilor. Subiectii au consumat burbon pe parcursul a 9 zile si apoi votca in urmatoarele 9 zile. Iar concluzia a fost evidenta: nu au fost resimtite diferente de comportament odata cu schimbarea bauturii. Ambele bauturi i-au facut la inceput sociabili, iar apoi sentimentul s-a transformat in anxietate, depresie si ostilitate.

Totusi, chiar daca diferite tipuri de alcool par sa aiba acelasi efect, ar fi bine sa te tii departe de cocktailurile colorate, pentru ca acestea te vor imbata mai repede si mai tare. Un studiu al Universitatii din Southampton a demonstrat ca subiectii care bausera un cocktail verde-albastru cu alcool s-au descurcat mai greu sa indeplineasca sarcini simple prin comparatie cu aceia care consumasera bere  de aceeasi tarie.

Cand te doare capul mai tare


Pe moment, bauturile iti dau o senzatie euforica si o stare de bine, dar a doua zi vei simti si efectele negative dupa o petrecere stopita cu mai mult alcool.

Vinurile ieftine dau de obicei dureri de cap. Este o senzatie experimentata dupa mai multe pahare de vin. Pentru asta exista, insa, si o explicatie.  In cazul multor vinuri imbuteliate se foloseste dioxidul de sulf, cu rol de antioxidant, conservant si antimicrobian, iar acesta este principala cauză a durerilor puternice de cap.

La fel de ametitoare este si sampania, sustin petrecaretii, care spun ca te imbata mai repede si are ca efect o mahmureala care te poate tine la pat.  Explicatia sta in unele substante pe care le contine. Printre acestea este tiramina (pe care o gasesti si in vinul rosul, berea neagra sau scotch), un acid responsabil pentru declasarea migrenelor de a doua zi.

In plus, alcoolul contine unii produsi derivati numiti congeneri, de care depinde si severitatea mahmurelii. Daca ginul şi vodca au putini congeneri, iar mahmureala resimtita dupa ele este mai putin intensa, coniacul, sampania si whiskey-ul au mai multi congeneri si dau dureri de cap intense.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: