De obicei, prima bautura la care te gandesti ca sa stingi “focul” mancarurilor picate este berea. Este racoritoare in comparatie cu ingredientele folosite in bucatariile africane, asiatice sau sud-americane. Si totusi, aceeasi senzatie de racoare poate fi obtinuta si langa un pahar cu vin.

Mancarea picanta, aromata cu esente dulci, iuti sau amare este o provocare atunci cand vrei sa ii pui alaturi un vin bun. In cazul lor trebuie sa tii cont mai mult de condimentele folosite decat de tipul de carne, daca vrei sa cumperi vinul potrivit.

1. Evita vinurile prea tari

Cele mai potrivite licori pentru aromele tari din bucatariile lumii extrem de condimentate sunt cele care au un continut de alcool mediu, vinuri racoritoare cu putina aciditate. Explicatia sta in faptul ca alcoolul in exces accentueaza negativ gustul acestor mancaruri.

Pe de alta parte, vinurile usor acide sunt un contrast placut cu gustul picant. E ca si cum ai stoarce o lamaie peste un fel de mancare pentru a scoate in evidenta ingredientele folosite in el.

2. Vinuri fructate, aromate, demi-dulci

Sunt deja obisnuite aceste asocieri cu mancarea asiatica. Dulceata moderata contrabalanseaza aromele iuti sau picante si in acelasi timp le evidentiaza.

3. Vinuri rosii usoare

In cazul vinurilor rosii principalele caracteristici de urmarit sunt cantitatea de alcool si tanini. Cele care contin multi tanini accentueaza neplacut un gust amar in cazul mancarurilor picante. Cele mai bune sunt vinurile rosii cu note fructate.

Dintre vinurile bune de incercat: Riesling, Albariño (din Spania), Grüner Veltliner (din Austria), Vouvray si Beaujolais (din Franta) , sampanie sau vinuri spumante demi-dulci.

Sursa: The Kitchn